Tennis recent

Billenkoek bij vrouwentennis is niet uit een ver verleden

Ook redelijk recent zijn er tennisspeelsters waarvan bekend is dat ze vaak op hun billen kregen.

Jennifer Capriati ging iedere keer als ze onnodig een wedstrijd verloor bij haar vader, tevens haar tenniscoach over de knie voor een stevig pak op haar billen.

Mary Pierce kreeg ook vaak van haar vader, tevens tenniscoach op haar billen.

De vader van Steffi Graf was ook streng en gaf zijn dochter op haar billen als ze niet aan zijn verwachtingen voldeed.

Carling Bassett kreeg in 1984 van haar vader op haar blote billen nadat ze haar tennisracket weggesmeten had.

Tennis recent

Jennifer Capriate en haar strenge vader

De vader van Jennifer was streng.

Jennifer was als tiener verrassend succesvol in tennis.

Iedere keer als ze onnodig een wedstrijd verloor legde haar vader haar over de knie en gaf haar een stevig pak op de billen.

Hetzelfde gebeurde als Jennifer zich niet goed gedroeg op school en daar klachten over kwamen.

Toen ze wat ouder was kwam ze in problemen omdat ze de weelde van de roem moeilijk kon dragen en onvoldoende begeleid werd.

Tennis recent

Iedereen wist dat Mary Pierce op haar billen kreeg

De vader van Mary Pierce was ook haar coach.

Mary kreeg straf op haar billen als ze onvoldoende presteerde tijdens de training of slechte resultaten boekte tijdens wedstrijden.

Dit was ook bekend bij journalisten en sportcommentatoren.

Haar vader ging hier in alle openheid mee door tot het midden van de jaren 90. Mary was toen begin twintig jaar.

Ze nam toen een andere coach en haar vader was niet meer welkom bij de wedstrijden.

Tennis recent

Steffi Graf: de wortel en de stok

Ook Steffi Graf is gecoacht door haar vader.


In een artikel staat dat haar vader haar beloonde als ze het goed deed en haar strafte als dat niet zo was.

Hij noemde daarbij dat hij het "wortel en de stok" systeem gebruikte.

Hij legde uit dat dat betekende dat hij Steffi een beloning gaf bij goed presteren en dat hij haar met de Rohrstok op haar billen gaf als dat niet zo was.

Tennis recent

Carling Bassett ging als driftkop over de knie

De Canadese tennisspeelster Carling Bassett werd streng opgevoed door de miljonair en Canadese biermagnaat John Bassett.

In een tennistijdschrift rond 1990 vertelde ze in een interview dat ze haar vader absoluut niet toestond dat ze haar zelfbeheersing kwijtraakte als ze een wedstrijd verloor.

Toen ze een keer haar racket weggesmeten had, kreeg ze van haar vader naast het speelveld een stevig pak op haar billen.

Dat was begin jaren 80, toen Carling 16 of 17 was.

Tennis recent

Serene Williams kreeg op haar billen

De Amerikaanse tenniskampioene Serena Williams (In 2003 nummer 1 op de wereldranglijst) kreeg van haar vader op haar billen als ze zich niet goed gedroeg.

Haar vader, Richard Williams, was tevens haar coach.

In Sports Illustrated Website van 31 Mei 1999 werd vermeld dat haar achterwerk er van langs kreeg als ze iets opbiechtte waar hij niet zo van onder de indruk was.

Er was niet expliciet duidelijk of haar zus Vanessa op dezelfde manier aangepakt werd, maar waarschijnlijk was dat wel zo.

Tennis recent

Ashley Harkleroad - billenkoek voor arrogantie

Toen Ashley achttien was had ze moeite met alle aandacht. Ashley was zo intensief bezig met het volgen van alle publiciteit rond zichzelf, dat ze vergat dat ze moest trainen.

Haar moeder zei altijd dat wie hoog steeg, hard kon vallen.

Haar moeder gebruikte ouderwetse coaching methoden om Aslhley weer bij zinnen te brengen.

Ashley vertelde dat haar moeder zéér duidelijk had gemaakt dat ze alles moest doen om in vorm te blijven.

Alleen dan zouden pijnlijke billen haar bespaard blijven.

Er zijn drie andere pagina's over tennis

Modern tennis en discipline op het hoogste niveau

Jennifer Capriati

Jennifer Capriati en haar vader Stefano. Hij vond dat Jennifer een strakke hand en discipline nodig had. Jennifer ging vaak bij hem over de knie en kreeg dan een stevig pak billenkoek op haar blote billen. Dat gebeurde niet alleen thuis, ook wel in de kleedkamer na een tenniswedstrijd.

Jennifer Capriati en haar vader Stefano.

Jennifer Capriati is geboren in 1976 in New York.

Jennifer was als tiener succesvol. Ze had ambitieuze ouders.

In een krantenartikel in de Daily Mail heeft gestaan dat de vader van de Amerikaanse tennisster Jennifer Capriati, Stefano, streng was.

Hij vond dat Jennifer een strakke hand en discipline nodig had. Iedere keer als ze in de ogen van haar vader onnodig een wedstrijd verloor legde hij haar direct na afloop van de wedstrijd in de kleedkamer over de knie en gaf haar een stevig pak op haar blote billen.

Dit is ook wel door andere tennisspeelters bevestigd. Die waren erbij toen het gebeurd. Of Jennifer had hen hierover verteld.

Het was ook bekend bij journalisten en sportcommentatoren.

Bovendien was haar vader hier heel open over. Hij waarschuwde Jennifer tijdens trainingen en wedstrijden en dreigde haar met billenkoek.

Maar ook thuis kreeg Jennifer vaak billenkoek.

De school waar Jennifer op zat gebruikte geen lijfstraf maar informeerde de ouders bij gedragskwesties. Als er van school een bericht over een laag cijfer of een klacht over het gedrag van Jennifer binnenkwam, kreeg ze bij thuiskomst van haar vader op haar blote billen.

Ze was met 13 jaar de jongste deelneemster ooit aan een groot tennistoernooi, de Wightman Cup.

Als 16-jarige tennisster won ze goud tijdens de Olypische Zomerspelen in Barcelona.

Ze kwam daarna in de problemen omdat ze de weelde van de roem moeilijk kon dragen en onvoldoende begeleid werd.

Ze verdiende miljoenen aan prijzengeld, maar ze werd gearresteerd voor winkeldiefstal en het bezit van softdrugs.

De voormalig nummer één stopte in 1994 met tennis.

Twee jaar later maakte ze een geslaagde rentree. Ze keerde terug in het tenniscircuit door in het toernooi van de Duitse stad Essen te spelen. Daar­na deed ze weer een aantal jaren mee in de top van het internationale vrouwentennis. Zij bereikte de top van de wereldranglijst in 2001 en eindigde dat jaar als de nummer twee van de wereld, achter Lindsay Davenport.

Mary Pierce

De vader van Mary Pierce was tevens haar coach. Ze kreeg van hem straf op haar billen als ze onvoldoende presteerde tijdens de training of onbevredigende resultaten boekte tijdens wedstrijden. Dit ging door tot het midden van de jaren 90. Mary was toen begin twintig jaar.

Mary Pierce kreeg tot ze twintig was vaak straf op haar billen van haar vader en coach.

De Franse tennisspeelster Mary Pierce is geboren in 1975 in Canada. Omdat haar moeder een Française was, had ze ook de Franse nationaliteit.

Ze was actief in professioneel tennis van 1989 tot 2006.

Omdat ze als één van de eersten begon met het zogenaamde krachttennis kreeg ze als bijnaam The Body.

Haar vader vervulde tevens de rol van coach. Omdat hij gewend was zijn dochter billenkoek te geven als ze dat volgens hem verdiend was, ging hij daarmee door.

Mary kreeg van hem straf op haar billen als ze onvoldoende presteerde tijdens de training of onbevredigende resultaten boekte tijdens wedstrijden. Hij deed dat ook wel onmiddellijk na afloop in de kleedkamer.

Dit ging zeker door tot het midden van de jaren 90. Mary was toen begin twintig jaar.

Dat bleef ook niet onopgemerkt in de tenniswereld.

Dit werd bevestigd tijdens een WTA gebeurtenis in Hamburg. De commentator vertelde dat Mary Pierce zeer geregeld van haar vader en coach op haar billen kreeg bij matige prestaties. Dit had haar vader gezegd in een interview dat de commentator met hem gehouden had.

Mary vond het niet leuk dat dit zo in de publiciteit kwam. Ze nam een andere coach en haar vader was niet meer welkom bij de wedstrijden.

In 2006 moest ze door een zware knieblessure stoppen met tennis. Op het WTA-toernooi van Linz liep ze tijdens haar wedstrijd tegen de Russin Vera Zvonarjova een zware knieblessure op waarbij ze de kruisbanden scheurde.

Op 9 juni 2007 kondigde ze haar comeback aan tijdens de prijsuitreiking van Roland Garros 2007.

Van een comeback was echter geen sprake en eind 2008 trok ze zich definitief terug uit het internationale tenniscircuit.

Steffi Graf

Steffi Graf is gecoached door haar vader. Ze kreeg regelmatig van haar vader op haar billen als ze onder haar niveau presteerde. In het tijdschrift

Steffi Graf kreeg van haar vader op haar billen als ze onder haar niveau presteerde.

Ook Steffi Graf is gecoachd door haar vader.

In het tijdschrift “Total Sport” heeft een artikel gestaan waarin stond dat haar vader haar beloonde als ze het goed deed en haar strafte als dat niet zo was.

Hij noemde daarbij dat hij het “wortel en de stok” systeem gebruikte. Dat betekende dat hij Steffi beloonde bij goed presteren en dat hij haar met een stok (Rohrstock, een spaans rietje) op haar billen gaf als dat niet zo was.

In 1999 zijn er in meerdere tijdschriften, uitgegeven door Associated Press, artikelen verschenen over de relatie tussen Steffi Graf en haar vader. Daaruit bleek dat Peter Graf behoorlijk streng kon zijn.

Hij stelde hoge eisen en als Steffi daar niet aan voldeed, kreeg ze een hard pak op haar billen. Dat ging in ieder geval door totdat Steffi 19 jaar was.

Waarschijnlijk kwam aan deze situatie een einde in 1990, toen Steffi 21 jaar was en er een schandaal in de pers kwam dat vader Peter een verhouding zou hebben met een naaktmodel.

Het bijzondere is dat het, zeker bij de gespecialiseerde tennisjournalisten, prima bekend was dat veel tennisspeelster regelmatig op hun billen kregen. In het nummer van 28 augustus 1999 van het tijdschrift Sportstar stond:

“En wat je ook van Chris Evert kon zeggen, Graf gedroeg zich bij een pak slaag met een waardigheid en een klasse die Venus Williams, Martina Hingis, Monica Seles en Martina Navratilova zouden wensen dat ze het ook hadden.”

Van al deze tennisspeelsters staat vast dat ze van hun ouders en/of hun trainers op hun billen kregen.

Dat was destijds ook redelijk algemeen bekend.

Carling Bassett

Carling Bassett werd streng opgevoed. Als ze regels overtrad, ongehoorzaam of brutaal was kon ze direct bij haar vader over de knie komen om een pak op haar billen te krijgen. Voor dat ritueel naam haar vader altijd veel tijd. Hij gaf zijn dochter dan eerst op haar rok of op haar broek, na een tijdje werd de billenkoek vervolgd op de onderbroek en het slotstuk van de billenkoek kreeg Carling op haar blote billen. Dat gebeurde ook als er andere mensen bij waren.

Carling Bassett kreeg vaak op haar billen, ook waar anderen bij waren.

De Canadese tennisspeelster Carling Bassett (tachtiger en negentiger jaren), nu getrouwd met de mannelijke tennisspeler Andre Seguso. Haar vader was de miljonair en Canadese biermagnaat John Bassett.

John zorgde ervoor dat het zijn dochter Carling aan niets ontbrak.

Tegelijk was hij heel streng voor Carling. Als ze regels overtrad, ongehoorzaam of brutaal was moest ze direct bij haar vader komen. Die gaf haar een strenge preek en legde haar over de knie om een pak op haar billen te geven.

Hoewel Carling daar niet uitgebreid over verteld heeft, zijn er wel mensen geweest die er getuige van waren. Hij deed het ook terwijl er mensen op bezoek waren en soms ook buitenshuis.

John Bassett nam dan steeds uitgebreid de tijd om eerst zijn dochter streng toe te spreken en de mantel uit te vegen.

Daarna moest Carling bij hem over de knie om op haar billen te krijgen.

Hij begon dan op de rok of de broek. Na een tijdje ging de rok omhoog of de broek omlaag en werd de billenkoek vervolgd op de onderbroek van Carling. Na weer een tijdje werd ook de onderbroek omlaag geschoven en kreeg Carling het slotstuk van de billenkoek op haar blote billen.

Meestal ging dit door totdat Carling geen verzet meer had en huilde.

Dit ritueel heeft Carling heel wat keren ondergaan.

Haar vader gaf Carling niet alleen thuis straf op deze manier, maar ook op andere plaatsen, bijvoorbeeld in restaurants of bij tennisbanen.

Carling Bassett kreeg billenkoek naast de tennisbaan

Carling Bassett kreeg van haar vader vaak op haar billen, ook wel bij het tennissen. Een aanleiding wa bijvoorbeeld als Carling haar zelfbeheersing verloor en haar racket wegsmeet. Dat was een uitgebreid pak billenkoek, tot en met op haar blote billen, dat ze direct na de wedstrijd, naast de tennisbaan, kreeg. Dit gebeurde in 1984 en Carling was toen 16 of 17 jaar. Cerling heeft dit in een interview met een tennistijdschrift zelf verteld.

Carling Bassett was één van de vele meisjes die direct na een wedstrijd van haar vader een stevig pak billenkoek kreeg.

In een tennistijdschrift rond 1990 vertelde Carling in een interview dat haar vaders allerlei regels had waaraan ze zich moest houden. Eén van die regels was dat haar vader absoluut niet toestond dat ze haar zelfbeheersing kwijtraakte als ze een wedstrijd verloor.

Tijdens een trainingswedstrijd ging dit mis en smeet Carling haar racket weg.

Carling heeft toen van haar vader direct na de wedstrijd een uitgebreid pak op haar billen gekregen naast de tennisbaan. Met een begin op de rok, een middenstuk met de rok omhoog op de onderbroek en een afsluitend deel met de onderbroek omlaag op de blote billen. Het kon hem niet schelen dat er mensen bij waren die het konden zien. Volgens hem had hij het volste recht om billenkoek te geven aan zijn eigen dochter.

Niemand zag een aanleiding om in te grijpen. Kennelijk had men er wel begrip voor dat het gedrag van Carling afgestraft werd met billenkoek.

Deze gebeurtenis was in 1984, Carling zal toen 16 of 17 zijn geweest. Op die leeftijd kreeg Carling ongeveer 2 tot 3 keer per maand van haar vader op haar billen.

In die periode was een pak op de billen een veel meer geaccepteerde straf dan nu het geval was. Als daarover in een tennistijdschrift een artikel verscheen baarde dat niet veel opzien.

Juist in de tennisgemeenschap was het toen minder vreemd dat meisjes direct en zonder uitstel een pak op hun blote billen kregen als daar een goede aanleiding voor was. Een tennisracket wild weggooien was kennelijk een prima aanleiding daarvoor.

Haar vader John Frederick Bassett overleed op 14 mei 1986. Toen was Carling 18 jaar.

Serena Williams

In 1999 werd in een artikel vermeld dat Serena Williams van haar vader op haar billen kreeg. Haar achterwerk kreeg er van langs als ze iets opbiechtte waar hij niet zo van onder de indruk was. Serena was toen 18 jaar. In die tijd was dat het helemaal niet opzienbarend dat gekleurde meiden thuis en op de High School stevig op hun billen kregen als de ouders of de docenten vonden dat ze dat verdiend hadden.

Serena Williams kreeg van haar vader op haar billen als hij vond dat ze dat verdiend had. Waarschijnlijk gebeurde bij Venus hetzelfde, maar dat staat niet vast.

De Amerikaanse tenniskampioene Serena Williams (In 2003 nummer 1 op de wereldranglijst) kreeg van haar vader, tevens coach Richard op haar billen als ze zich niet goed gedroeg.

Dit krijgt geen prominente aandacht in de speelfilm "King Richard", die in 2021 uitgekomen is. Will Smith heeft daarin de hoofdrol speelt Richard Williams, de vader van Serena en Vanessa Williams.

Tegelijk is het geen grote verrassing dat Richard Williams billenkoek gebruikte bij zijn dochters. In zwarte families is 'a good whoopin' een normaal onderdeel van de opvoeding.

Tegelijk is het geen grote verrassing dat Richard Williams billenkoek gebruikte bij zijn dochters. In zwarte families is 'a good whooping' een normaal onderdeel van de opvoeding.

In die tijd was dat het helemaal niet opzienbarend dat gekleurde meiden thuis en op de High School stevig op hun billen kregen (‘a whooping’) als de ouders of de docenten vonden dat ze dat verdiend hadden.

Op de High School in het kleine stadje in Georgia waar de familie Williams woonde, was billenkoek volledig toegestaan. De regel was dat studenten niet vaker dan één keer per dag en ook niet vaker dan twee keer in dezelfde week op hun billen mocht krijgen.

Richard Williams gaf zijn dochters thuis les en stuurde ze toen ze ouder waren naar en privé school.

Serena zelf heeft waarschijnlijk weinig problemen met billenkoek. Tijdens een interview in 2010, na het winnen van Wimbledon, vroeg een journalist of ze over 10 jaar ook nog in Wimbledon zou spelen. Ze antwoordde “Hopefully, yeah, if I come. If not, hopefully I’m somewhere, you know, relaxing. Maybe spanking some kids, who knows.” (Hopelijk wel, als ik kom. Als dat niet zo is, dan ben ik hopelijk ergens lekker rustig aan het relaxen. Misschien geef ik dan een paar kinderen een pak op hun billen, wie weet." )

In een artikel op de Sports Illustrated Website van 31 Mei 1999 wordt vermeld dat haar achterwerk er van langs kreeg als ze iets opbiechtte waar hij niet zo van onder de indruk was. Serena was toen 18 jaar.

Het is niet duidelijk of haar zus Venus op dezelfde manier door hun vader werd behandeld, maar dat is wel waarschijnlijk.

Uit allerlei statistieken blijkt ook nu nog dat thuis en op High Schools gekleurde studenten relatief veel vaker op hun billen krijgen dan andere studenten.

Het feit dat Serena en waarschijnlijk ook Venus van hun vader op hun billen kregen was in die tijd zeker niet bijzonder en zeker niet uniek

Ashley Harkleroad

Ashley Harkleroad vertelde dat haar moede ouderwetse coaching methoden toepaste. De basis van die methode waren duidelijk afspraken en direct een hard pak op de blote billen als de afspraken niet nagekomen werden. Dat ging in ieder geval door toen Ashley 18 jaar was en waarschijnlijk ook nog wel daarna.

Het bijschrift bij de afbeelding.

Ashley Harkleroad is een op en top Amerikaanse meid, geboren in 1985 in een heel klein stadje in Georgia.

In die omgeving was billenkoek een volstrekt normaal verschijnsel. Ook op de plaatselijke High School was straf op de billen met de paddle de gebruikelijke disciplinaire maatregel.

Toen Ashley 15 jaar was speelde ze al op professioneel niveau.

Toen ze achttien was heeft ze in een interview verteld dat ze soms moeite had met alle aandacht die ze kreeg.

Ze merkte van zichzelf dat ze buiten haar schoenen ging lopen. Een spreuk van haar moeder was dat wie hoog steeg diep en hard kon vallen.

Ashley vertelde dat ze zo intensief bezig was met het volgen van de publiciteitsaandacht rond haar persoon, dat ze vergat dat ze moest trainen.

Haar moeder sprak haar daar op aan.

Ze vertelde dat haar moeder ouderwetse coaching methoden toepaste om haar weer bij zinnen te brengen. De basis van die methode waren duidelijk afspraken over leefregels, trainingstijden, voeding en dergelijke.

Ze kreeg direct een hard pak op haar blote billen als ze de afspraken niet nakwam.

Ashley vertelde dat haar moeder zéér duidelijk had gemaakt wat ze precies moest doen om in vorm te blijven, om ernstig pijnlijke billen te voorkomen.

Ashley gaf toe dat haar moeder zeer bedreven was in het geven van billenkoek. Dat kwam omdat ze dat heel vaak deed.

Het is niet duidelijk hoe lang dit regime tussen Ashley en haar moeder doorging.

Het is waarschijnlijk dat dit zo doorging tot Ashley 19 was en voor de eerste keer trouwde.

Twee jaar later ging ze scheiden en noodgedwongen weer thuis wonen. Het is waarschijnlijk dat dit weer op de oude voorwaarden ging. Under my roof is under my rules.

In 2009 ging Ashley voor de tweede keer trouwen met tennisser Chuck Adams, die tevens haar coach was geworden.

Haar moeder was lerares op de middelbare school en was tijdens haar universitaire studie zelf ook op hoog niveau actief met tennis

In augustus 2008 poseerde Ashley voor Playboy Magazine. Toen was ze 23.

Er zijn drie andere pagina's over tennis