Modern tennis en discipline op het hoogste niveau

Jennifer Capriati

Jennifer Capriati en haar vader Stefano. Hij vond dat Jennifer een strakke hand en discipline nodig had. Jennifer ging vaak bij hem over de knie en kreeg dan een stevig pak billenkoek op haar blote billen. Dat gebeurde niet alleen thuis, ook wel in de kleedkamer na een tenniswedstrijd.

Jennifer Capriati en haar vader Stefano.

Jennifer Capriati is geboren in 1976 in New York.

Jennifer was als tiener succesvol. Ze had ambitieuze ouders.

In een krantenartikel in de Daily Mail heeft gestaan dat de vader van de Amerikaanse tennisster Jennifer Capriati, Stefano, streng was.

Hij vond dat Jennifer een strakke hand en discipline nodig had. Iedere keer als ze in de ogen van haar vader onnodig een wedstrijd verloor legde hij haar na afloop van de wedstrijd in de kleedkamer over de knie en gaf haar een stevig pak op haar blote billen. Dit is ook wel door andere tennisspeelters bevestigd.

Maar ook thuis kreeg Jennifer vaak billenkoek. De school waar Jennifer op zat gebruikte geen lijfstraf maar informeerde de ouders bij gedragskwesties. Als er een bericht over een laag cijfer of een klacht over het gedrag van Jennifer van het hoofd der school binnenkwam, kreeg ze van haar vader op haar blote billen.

Ze was met 13 jaar de jongste deelneemster ooit aan een groot tennistoernooi, de Wightman Cup. Als 16-jarige tennisster won ze goud tijdens de Olypische Zomerspelen in Barcelona.

Ze kwam daarna in de problemen omdat ze de weelde van de roem moeilijk kon dragen en waarschijnlijk onvoldoende begeleid is.

Ze verdiende miljoenen aan prijzengeld, maar ze werd gearresteerd voor winkeldiefstal en het bezit van softdrugs. De voormalig nummer één stopte in 1994 met tennis. Twee jaar later maakte ze een geslaagde rentree.

Mary Pierce

De vader van Mary Pierce was tevens haar coach. Ze kreeg van hem straf op haar billen als ze onvoldoende presteerde tijdens de training of onbevredigende resultaten boekte tijdens wedstrijden. Dit ging door tot het midden van de jaren 90. Mary was toen begin twintig jaar.

Mary Pierce kreeg tot ze twintig was vaak straf op haar billen van haar vader en coach.

De Franse tennisspeelster Mary Pierce is geboren in 1975 in Canada. Omdat haar moeder een Française was, had ze ook de Franse nationaliteit.

Ze was actief in professioneel tennis van 1989 tot 2006.

Omdat ze als één van de eersten begon met het zogenaamde krachttennis kreeg ze als bijnaam The Body.

Haar vader vervulde tevens de rol van coach. Omdat hij gewend was zijn dochter billenkoek te geven als ze dat volgens hem verdiend was, ging hij daarmee door.

Mary kreeg van hem straf op haar billen als ze onvoldoende presteerde tijdens de training of onbevredigende resultaten boekte tijdens wedstrijden. Hij deed dat ook wel onmiddellijk na afloop in de kleedkamer.

Dit ging zeker door tot het midden van de jaren 90. Mary was toen begin twintig jaar.

Dat bleef ook niet onopgemerkt in de tenniswereld.

Dit werd bevestigd tijdens een WTA gebeurtenis in Hamburg. De commentator vertelde dat Mary Pierce zeer geregeld van haar vader en coach op haar billen kreeg bij matige prestaties.

Mary vond het niet leuk dat dit zo in de publiciteit kwam. Ze nam een andere coach en haar vader was niet meer welkom bij de wedstrijden.

In 2006 moest ze door een zware knieblessure stoppen met tennis.

Steffi Graf

Steffi Graf is gecoached door haar vader. Ze kreeg regelmatig van haar vader op haar billen als ze onder haar niveau presteerde. In het tijdschrift "Total Sport" heeft een artikel gestaan waarin stond dat haar vader haar beloonde als ze het goed deed en haar strafte als dat niet zo was.

Steffi Graf kreeg van haar vader op haar billen als ze onder haar niveau presteerde.

Ook Steffi Graf is gecoached door haar vader.

In het tijdschrift “Total Sport” heeft een artikel gestaan waarin stond dat haar vader haar beloonde als ze het goed deed en haar strafte als dat niet zo was. Hij noemde daarbij dat hij het “wortel en de stok” systeem gebruikte. Dat betekende dat hij Steffi beloonde bij goed presteren en dat hij haar met een stok (Rohrstock, een spaans rietje) op haar billen gaf als dat niet zo was.

In 1999 zijn er in meerdere tijdschriften, uitgegeven door Associated Press, artikelen verschenen over de relatie tussen Steffi Graf en haar vader. Daaruit bleek dat Peter Graf behoorlijk streng kon zijn. Hij stelde hoge eisen en als Steffi daar niet aan voldeed, kreeg ze een hard pak op haar billen. Dat ging in ieder geval door totdat Steffi 19 jaar was.

Waarschijnlijk kwam aan deze situatie een einde in 1990, toen Steffi 21 jaar was en er een schandaal in de pers kwam dat vader Peter een verhouding zou hebben met een naaktmodel.

Het bijzondere is dat het, zeker bij de gespecialiseerde tennisjournalisten, prima bekend was dat veel tennisspeelster regelmatig op hun billen kregen.  In het nummer van 28 augustus 1999 van het tijdschrift Sportstar stond “En wat je ook van Chris Evert kon zeggen, Graf gedroeg zich bij een pak slaag met een waardigheid en een klasse die Venus Williams, Martina Hingis, Monica Seles en Martina Navratilova zouden wensen dat ze het ook hadden.” Van al deze tennisspeelsters staat vast dat ze van hun ouders en/of hun trainers op hun billen kregen. Dat was destijds ook redelijk algemeen bekend.

Carling Bassett

Carling Bassett werd streng opgevoed. Als ze regels overtrad, ongehoorzaam of brutaal was kon ze direct bij haar vader over de knie komen om een pak op haar billen te krijgen. Voor dat ritueel naam haar vader altijd veel tijd. Hij gaf zijn dochter dan eerst op haar rok of op haar broek, na een tijdje werd de billenkoek vervolgd op de onderbroek en het slotstuk van de billenkoek kreeg Carling op haar blote billen. Dat gebeurde ook als er andere mensen bij waren.

Carling Bassett kreeg vaak op haar billen, ook waar anderen bij waren.

De Canadese tennisspeelster Carling Bassett (tachtiger en negentiger jaren), nu getrouwd met de mannelijke tennisspeler Andre Seguso. Haar vader was de miljonair en Canadese biermagnaat John Bassett.

John zorgde ervoor dat het zijn dochter Carling aan niets ontbrak. Tegelijk was hij heel streng voor Carling. Als ze regels overtrad, ongehoorzaam of brutaal was moest ze direct bij haar vader komen. Die gaf haar een strenge preek en legde haar over de knie om een pak op haar billen te geven.

Hoewel Carling daar niet uitgebreid over verteld heeft, zijn er wel mensen geweest die er getuige van waren. Hij deed het ook terwijl er mensen op bezoek waren en soms ook buitenshuis.

John Bassett nam dan steeds uitgebreid de tijd om zijn dochter de mantel uit te vegen en straf op haar billen te geven. Hij begon dan op de rok of de broek. Na een tijdje ging de rok omhoog of de broek omlaag en werd de billenkoek vervolgd op de onderbroek van Carling. Na weer een tijdje werd ook de onderbroek omlaag geschoven en kreeg Carling het slotstuk van de billenkoek op haar blote billen. Meestal ging dit door totdat Carling geen verzet meer had en huilde.

Dit ritueel heeft Carling heel wat keren ondergaan. Haar vader gaf Carling niet alleen thuis straf op deze manier, maar ook op andere plaatsen, bijvoorbeeld in restaurants of bij tennisbanen.

Billenkoek krijgen naast de tennisbaan

Carling Bassett kreeg van haar vader vaak op haar billen, ook wel bij het tennissen. Een aanleiding wa bijvoorbeeld als Carling haar zelfbeheersing verloor en haar racket wegsmeet. Dat was een uitgebreid pak billenkoek, tot en met op haar blote billen, dat ze direct na de wedstrijd, naast de tennisbaan, kreeg. Dit gebeurde in 1984 en Carling was toen 16 of 17 jaar. Cerling heeft dit in een interview met een tennistijdschrift zelf verteld.

Carling Bassett was één van de vele meisjes die direct na een wedstrijd van haar vader een stevig pak billenkoek kreeg.

In een tennistijdschrift rond 1990 vertelde Carling in een interview dat haar vaders allerlei regels had waaraan ze zich moest houden. Eén van die regels was dat haar vader absoluut niet toestond dat ze haar zelfbeheersing kwijtraakte als ze een wedstrijd verloor.

Carling heeft een keer van haar vader een uitgebreid pak op haar billen gekregen naast de tennisbaan toen ze haar racket wegsmeet. Met een begin op de rok, een middenstuk met de rok omhoog op de onderbroek en een afsluitend deel met de onderbroek omlaag op de blote billen, direct na de wedstrijd, naast het speelveld, ongeacht wie daar toen bij was.

Deze gebeurtenis was in 1984, Carling zal toen 16 of 17 zijn geweest. Op die leeftijd kreeg ze ongeveer 2 tot 3 keer per maand van haar vader op haar billen.

In die periode was een pak op de billen een veel meer geaccepteerde straf dan nu het geval was. Als daarover in een tennistijdschrift een artikel verscheen baarde dat niet veel opzien. Juist in de tennisgemeenschap was het toen minder vreemd dat meisjes direct en zonder uitstel een pak op hun blote billen  kregen als daar een goede aanleiding voor was.

Haar vader John Frederick Bassett overleed op 14 mei 1986.

Serena Williams

In 1999 werd in een artikel vermeld dat Serena Williams van haar vader op haar billen kreeg. <em>Haar achterwerk kreeg er van langs als ze iets opbiechtte waar hij niet zo van onder de indruk was.</em> Serena was toen 18 jaar. In die tijd was dat het helemaal niet opzienbarend dat gekleurde meiden thuis en op de High School stevig op hun billen kregen als de ouders of de docenten vonden dat ze dat verdiend hadden.

Serena Williams kreeg van haar vader op haar billen als hij vond dat ze dat verdiend had.

De Amerikaanse tenniskampioene Serena Williams (In 2003 nummer 1 op de wereldranglijst) kreeg van haar vader, tevens coach Richard op haar billen als ze zich niet goed gedroeg.

In een artikel op de Sports Illustrated Website van 31 Mei 1999 wordt vermeld dat haar achterwerk er van langs kreeg als ze iets opbiechtte waar hij niet zo van onder de indruk was. Serena was toen 18 jaar.

Het is niet duidelijk of haar zus Venus op dezelfde manier door hun vader werd behandeld, maar dat is wel waarschijnlijk.

In die tijd was dat het helemaal niet opzienbarend dat gekleurde meiden thuis en op de High School stevig op hun billen kregen (‘a whooping’) als de ouders of de docenten vonden dat ze dat verdiend hadden.

Uit de statistieken blijkt ook nu nog dat op High Schools gekleurde studenten relatief veel vaker op hun billen krijgen dan andere studenten.

Het feit dat Serena en waarschijnlijk ook Venus van hun vader op hun billen kregen was in die tijd zeker niet uniek.

Ashley Harkleroad

Ashley Harkleroad vertelde dat haar moede ouderwetse coaching methoden toepaste. De basis van die methode waren duidelijk afspraken en direct een hard pak op de blote billen als de afspraken niet nagekomen werden. Dat ging in ieder geval door toen Ashley 18 jaar was en waarschijnlijk ook nog wel daarna.

Ashley Harkleroad vertelde dat ze vaak van moeder op haar blote billen kreeg als ze afspraken niet nakwam.

Ashley Harkleroad is een op en top Amerikaanse meid, geboren in 1985 in een heel klein stadje in Georgia. In die omgeving was billenkoek een volstrekt normaal verschijnsel. Ook op de plaatselijke High School was straf op de billen met de paddle de gebruikelijke disciplinaire maatregel.

Toen Ashley 15 jaar was speelde ze al op professioneel niveau.

Toen ze achttien was heeft ze in een interview verteld dat ze soms moeite had met alle aandacht. Ze merkte van zichzelf dat ze buiten haar schoenen ging lopen. Een spreuk van haar moeder was dat wie hoog steeg diep en hard kon vallen.

Ashley vertelde dat ze zo intensief bezig was met het volgen van de publiciteitsaandacht rond haar persoon, dat ze vergat dat ze moest trainen.

Haar moeder sprak haar daar op aan.

Ze vertelde dat haar moeder ouderwetse coaching methoden toepaste om haar weer bij zinnen te brengen. De basis van die methode waren duidelijk afspraken over leefregels, trainingstijden, voeding en dergelijke. Ze kreeg direct een hard pak op haar blote billen als ze de afspraken niet nakwam.

Ashley vertelde dat haar moeder zéér duidelijk had gemaakt wat ze precies moest doen om in vorm te blijven, om ernstig pijnlijke billen te voorkomen. Ze gaf toe dat haar moeder zeer bedreven was in het geven van billenkoek.

Het is niet duidelijk hoe lang dit regime tussen Ashley en haar moeder doorging. Het is waarschijnlijk dat dit zo doorging tot Ashley 19 was en voor de eerste keer trouwde. Twee jaar later ging ze scheiden en noodgedwongen weer thuis wonen. Het kan zijn dat dit weer op de oude voorwaarden ging. In 2009 ging Ashley voor de tweede keer trouwen met tennisser Chuck Adams, die tevens haar coach was geworden.

Haar moeder was lerares op de middelbare school en was tijdens haar universitaire studie zelf ook op hoog niveau actief met tennis.

In augustus 2008 poseerde Ashley voor Playboy Magazine. Toen was 23.