Turnen en billenkoek in Roemenië

Corina Ungureanu

Corina Ungureanu schrijft in haar boek dat ze door haar coach zeer vaak over de knie is gelegd. Ze gelooft dat wedstrijdsporten een Spartaanse aanpak vereisen. Voor haar is Belu is één van de beste gymnastiek-coaches in de wereld. Al die keren dat hij me een pak op mijn billen gaf hebben me enorm geholpen.

Corina Ungureanu kreeg van haar coach Belu heel vaak op haar billen.

Voor de Roemeense turntrainers was het volkomen normaal dat de turnsters zich aan strenge regels moesten houden en straf kregen als ze die regels overtraden. Ook als er onvoldoende prestaties geleverd werden tijdens trainingen en wedstrijden werd er opgetreden. Er volgde dan altijd een pak op de billen.

Corina Ungureanu was daar niet negatief over. Bij de presentatie van haar nieuwe boek “Corine Ungereanu – Beginning and End” heeft deze voormalig wereldkampioen turnen uit de Roemeense equipe gesproken over haar coach, Octavian Belu. De in 1980 geboren Corina beschrijft in het boek dat ze door haar coach zeer vaak over de knie is gelegd. “Ik kreeg heel vaak op mijn billen van meneer Belu […] maar ik geloof dat wedstrijdsporten een Spartaanse aanpak vereisen, en niet zoals het toegaat op kostscholen (let wel, ouderwetse Roemeense kostscholen waren berucht vanwege hun laksheid en gemakzucht). Belu is één van de beste gymnastiek-coaches in de wereld en al die keren dat hij me een pak op mijn billen gaf hebben me enorm geholpen. Het was net alsof dat de aanleiding was om uit mijn vermoeide en uitgeputte toestand te breken.”

Corina bleef onder de hoede van coach Belu tot ze 19 jaar was en stopte met turnen wegens rugproblemen.

In 1999 poseerde ze naakt voor de Roemeense Playboy en in November 2002 deed ze dat nogmaals voor het Japanse tijdschrift Shukan Gendai.

Enkele weken later verscheen een boek en twee DVD’s waarop Corina en twee andere voormalige Roemeense gymnastes naakt poseerden en oefeningen deden slechts gekleed in een G-string. De twee andere gymnastes waren Lavinia Milosovici (26 jaar oud) en Claudia Presecan (23 jaar oud). Beide meiden hadden ook getraind onder coach Belu. De Roemeense turnfederatie heeft de drie dames uitgesloten van coaching en scheidsrechteren in officiële wedstrijden voor een periode van vijf jaar.

Octavian Belu was de hoofdcoach van de Roemeense damesploeg. Ook uit andere bronnen is gebleken dat mening Roemeense turnster geregeld een pak op haar billen kreeg toegediend. Turnsters die onder Belu getraind hebben zijn Cristina Bontas, Lavinia Milosovici, Gina Gogean, Simona Amanar, Alexandra Marinescue, Maria Olaru, Andreea Cacovean, Ana Maria Bican, Corina Ungureanu, Claudia Presecan en Andreea Raducan.

Daniela Silivas

Daniela Silivas haalde tijdens de wereldkampioenschappen van 1987 5 perfecte tienen. In 1990 stopte ze met turnen door een geblesseerde knie en het tijdelijk sluiten van het trainingscentrum in Deva. In een artikel vertelt ze over het strenge trainingsregime daar. Ze vindt het helemaal niet dramatisch dat ze als onderdeel van de training van de coach regelmatig op haar billen kreeg.

Daniela Silivas vindt het helemaal niet dramatisch dat ze regelmatig op haar billen kreeg.

Daniela Silivas is geboren op 9 Mei 1970 in Deva en begon met turnen toen ze zes was. Ze heeft veel titels behaald tussen 1985 en 1989 en werd één van de meest succesvolle turnsters van Roemenië. Tijdens de wereldkampioenschappen van 1987 haalde ze 5 perfecte tienen. In 1990 stopte ze met turnen door een geblesseerde knie en het tijdelijk sluiten van het trainingscentrum in Deva.

Toevallig was in haar geboorteplaats ook het trainingscentrum voor de Romeense turnsters.

In een artikel vertelt ze over het strenge trainingsregime daar. Ze vindt het niet zo dramatisch dat ze als onderdeel van de training van de coach regelmatig op haar billen kreeg en kan daarbij een glimlach niet onderdrukken. “Als het gebeurde dat we van de coach een pak op onze billen kregen, was dat niet direct een ramp. We werden op dezelfde manier door onze ouders gecorrigeerd. (As far as the things published by the Romanian press are concerned, dealing with the strict training regime at Deva, Daniela cannot help but smile. “If it so happened we would get the occasional spanking from the coaches, we wouldn’t turn in into a tragedy. The correction was like our parents’ [discipline],” )

Ze vertelt dat ze vaak contact heeft met Aurelia Dobre en Eugenia Golea die destijds met haar in Deva zaten en dus ook regelmatig tijdens de training met een pak op hun billen gecorrigeerd werden.

Op dit moment woont Daniele in de staat Georgia in Amerika. Ook Aurelia Dobre en Eugenia Golea wonen nu in de USA.

Nadia Comaneci

Nadia Comaneci werd door haar coach regelmatig over de knie gelegd werd. Hij gaf Nadia met de eigen haarborstel op haar blote billen als hij niet tevreden was met haar prestatie tijdens de training sessies. Nadia was toen al gewend dat ze voor straf op haar billen kreeg. Ook als ze thuis regels overtrad kreeg ze met een riem op haar billen.

Nadia Comaneci samen met haar coaches van wie ze vaak op haar blote billen kreeg

Nadia Comaneci is geboren in 1961. Ze is een legendarische Roemeense gymnaste. Ze is winnares van vijf gouden medailles op de Olympische Spelen. Ze is de eerste turnster die een perfecte score van 10 punten behaalde tijdens een Olympische wedstrijd.

In het begin van de jaren 1990 stond in een artikel over haar dat zij door haar coach over de knie gelegd werd. Hij gaf Nadia met de eigen haarborstel op haar blote billen als hij niet tevreden was met haar prestatie tijdens de training sessies.

Toen dit artikel gepubliceerd werd was Nadia 19 jaar. In de Oost-Europese cultuur is het helemaal niet vreemd dat meisjes van de leeftijd (of ouder) straf op hun billen krijgen.

Voor Nadia was het allemaal niks nieuws. Ook voordat ze ging turnen was ze al gewend dat ze voor straf op haar billen kreeg. Als ze thuis regels overtrad kreeg ze op haar billen. Dat bleef zo toen ze ouder werd. Zij schrijft zelf op pagina 11 in haar boek “Letters To A Young Gymnast” dat zij van haar vader met de riem op haar blote billen kreeg omdat ze te laat thuis kwam.

In 1967 ging ze naar de turnschool van Márta Károlyi en Valeriu Munteanu. Zij waren ervan overtuigd dat meisjes bij het turnen streng en spartaans aangepakt moesten worden. Een klinkend pak billenkoek tijdens de training was niets bijzonders. In 1969 werd ze geaccepteerd op een nieuwe gymnastiekschool, waar ze getraind werd door Márta Károlyi, samen met haar Béla. Ook daar was billenkoek een belangrijk onderdeel van het trainingsregime.

In 1970 had ze haar eerste nationale turncompetitie in het nationale Roemeense team.

Ook na haar turncarrière heeft Nadia Comaneci veel contact gehouden met andere Romeense turnsters zoals Daniele Silivas, die net als zij en als veel andere meisjes in het Romeense trainingscentrum van de coach op hun billen kregen.

Aurelia Dobre

Aurelia Dobre was één van de eerste meisjes die toen ze ouder was tegen de pers vertelde hoe de leden van het Roemeense turnteam behandeld werden. Ze was ook middelpunt van veel schandalen, zoals het vervalsen van haar geboortedatum. Het probleem en de kritiek van Aurelia ligt helemaal niet in het feit dat ze als onderdeel van de training klappen op haar billen kreeg. Volgens Aurelia was het vervelende vooral het strenge dieet en het voortdurende gevoel van honger. Ook zat het haar erg dwars dat als ze met wedstrijden een geldprijs gewonnen had het geld door de Roemeense turnbond afgenomen werd en ze er zelf niets van kreeg.

Aurelia Dobre was later heel kritisch op de Roemeense turnbond, maar niet omdat ze bij de training op haar billen kregen.

Aurelia Dobre was één van de eerste meisjes die tegen de pers vertelde hoe de leden van het Roemeense turnteam behandeld werden.

Aurelia was het middelpunt van veel schandalen, zoals het vervalsen van haar geboortedatum.

Volgens haar werden de leden van het Roemeense turnteam behandeld alsof ze soldaten waren ten dienste van het land waarbij het logisch was dat er offers gebracht moesten worden.

Ze was boos omdat ze het gevoel had dat door deze aanpak haar jeugd is afgenomen.

Het probleem en de kritiek van Aurelia ligt helemaal niet in het feit dat ze als onderdeel van de training klappen op haar billen kreeg. Het is een feit dat Aurelia, net zoals de andere meisjes, vaak tijdens de trainingen over de knie gelegd werden en een flink pak op hun billen kregen. Na de trainingen en na het douchen werd het soms nog eens overgedaan en dan werd een haarborstel gebruikt.

Volgens Aurelia was het vervelende vooral het strenge dieet en het voortdurende gevoel van honger.

Ook zat het haar erg dwars dat als ze met wedstrijden een geldprijs gewonnen had het geld door de Roemeense turnbond afgenomen werd en ze er zelf niets van kreeg.

Nadat ze gestopt was met turnen, poseerde ze in september 1981 voor de Nederlandse Playboy. In datzelfde interview gaf ze ook veel kritiek op de Roemeense Turnfederatie tijdens de communistische periode.

Claudia Presecan

Claudia Presăcan is geboren in 1979 en had haar internationale hoogtepunt van haar 16de tot haar 21ste. Ze heeft meerdere malen goud gewonnen, waaronder tijdens de Olympische spelen van 2000 in Sydney. Ze was daarmee ook één van de meisjes die door de Roemeense turncoaches over de knie werd gelegd en op haar blote billen kreeg. Claudia heeft hier nooit tegen geprotesteerd.

Claudia Presăcan heeft nooit geprotesteerd dat ze tot 21 was bij de turncoach over de knie moest en op haar blote billen kreeg.

Claudia Presecan is geboren in 1979 en had haar internationale hoogtepunt tussen 1994 en 2000, dus van haar 16de tot haar 21ste. Ze heeft meerdere malen goud gewonnen, waaronder tijdens de Olympische spelen van 2000 in Sydney. Ze was daarmee ook één van de meisjes die door de turncoach over de knie werd gelegd om op haar blote billen te krijgen als daar een aanleiding voor was. Hier is echter nooit een opmerking over gemaakt. Ook Claudia heeft hier nooit tegen geprotesteerd.

Een andere kwestie was dat na de spelen van 2000 bleek dat Claudia meegedaan had met een ernstige vorm van bloedarmoede, terwijl dit door de Romeense arts verzwegen is. Ook wordt gedacht dat het strenge dieet waar Claudia zich aan moest houden ertoe bijgedragen heeft dan Claudia anorextische trekken ontwikkelde.

In 2002 maakte ze samen met haar voormalige teamgenoten Corina Ungereaunu en Lavinia Milosovici een naaktreportage voor een Japans fotoboek en voor Japanse DVD’s. Hiervoor zijn de door de Romeense Gymnastiek Federatie uitgesloten van coaching en jurering voor vijf jaar.

Claudia Presecan werkt nu als turncoach op het Isle of Man.

Lavinia Milosovici

Lavina Milosovici is geboren in 1976. Ze haalde een perfecte 10 op oefeningen tijdens de Olympische spelen. Ze zat bij de Romeense selectie van 16de tot haar 21ste. Een Roemeense journalist schrijft in een boek dat (o.a.) Lavinia Milosovici regelmatig straf op haar billen kreeg als ze onvoldoende presteerde op trainingen of - volgens de trainers - teveel at. Lavina verklaarde zelf ook dat het niet mogelijk is om maar voor de helft te turnen en dat een zekere mate van pijn erbij hoort. Je went eraan dat je op je billen krijgt verklaarde zelf ook dat het niet mogelijk is om maar voor de helft te turnen en dat een zekere mate van pijn erbij hoort. Je went eraan en je wordt er sterker van. Veel belangrijker is dat de coach goed oog heeft voor de gezondheid van de turnster en daar ging het veel ernstiger mis. Ook bij Lavinia is haar prijzengeld door de turnfederatie in beslag genomen, en dat deed veel meer pijn.

Lavina Milosovici vindt dat je eraan went als je op je billen krijgt en dat je er sterker van wordt.

Lavina Milosovici is geboren in 1976. Ze haalde een perfecte 10 op oefeningen tijdens de Olympische spelen. Ze zat bij het Romeense turnteam van 1991 tot 1997, dus ook van haar 16de tot haar 21ste.

Een Roemeense journalist schrijft in een boek dat Lavinia Milosovici, net als Daniela Silivas, Alexandra Marinescu en Gina Gogean, regelmatig straf op hun billen kregen als ze onvoldoende presteerde op trainingen of – volgens de trainers – teveel aten. Gina Gogean en Daniela Silivas hebben dit later ook zelf toegegeven en vonden het niet echt een bezwaar.

Lavina verklaarde zelf ook dat het niet mogelijk is om maar voor de helft te turnen en dat een zekere mate van pijn erbij hoort. Je went eraan dat je op je billen krijgt en je wordt er sterker van. Veel belangrijker is dat de coach goed oog heeft voor de gezondheid van de turnster en daar ging het veel ernstiger mis.

Ook bij Lavinia is haar prijzengeld door de turnfederatie in beslag genomen, en dat deed veel meer pijn.

In 2002 maakte ze samen met haar voormalige teamgenoten Claduia Presecan en Lavinia Milosovici een naaktreportage voor een Japans fotoboek en voor Japanse DVD’s. Hiervoor zijn ze door de Romeense Gymnastiek Federatie uitgesloten van coaching en jurering voor vijf jaar. Toch heeft ze ervoor gekozen om in Roemenië te blijven wonen.