Turnen en billenkoek in de USA

De kracht van fysieke straf

Een paar stevige tikken op de billen geeft aan een meisje alle redenen die ze nodig heeft om zich volledig te focussen en dat is ook de redenen dat sommige Amerikaanse turncoaches daar gebruik van maken.

Een paar stevige tikken geeft meisjes alle redenen om zich volledig te focussen.

Amerika is één van de landen waar lijfstraf in de vorm van billenkoek / spanking op brede schaal wordt gebruikt. Er zijn tegenstanders, maar ook voorstanders. Hoewel het aantal voorstanders dat in publiekelijk zijn mening verkondigt afneemt, is er plaatselijk nog steeds veel steun voor het toepassen van straf op de billen. Zoals een gymnastiek coach zegt: “Ik ben overtuigd van de kracht van fysieke straf. Deze jonge vrouwen functioneren op topniveau en vergissingen moeten dan direct gecorrigeerd worden. Een paar stevige tikken op hun billen geeft hen alle redenen die ze nodig hebben om zich volledig op hun oefening te richten.” Het ging hier om een coach die veel turnsters opgeleid heeft die in de Amerikaanse selectie zijn toegelaten. Ook is ze coach bij de olympische selectie geweest.

Er zijn ook veel coaches in Amerika actief, die hun achtergrond in Roemenië hebben. Dat betekent dat ze eraan gewend zijn dat ze als coach het recht en de autoriteit hebben om een stevig pak op de billen te geven als ze vinden dat dit nodig of verdiend is. Dat betekent dat ze bekend zijn met het effect dat een pak op de billen bij turnmeisjes kan hebben. Een meisje dat weet dat ze op haar billen kan krijgen houdt daar rekening mee, en een meisje dat net over de knie is geweest en rode billen heeft reageert echt anders. Het is niet verwonderlijk dat ze het integreren van de billenkoek in de coachingsaanpak ook in Amerika hebben toegepast.

Courtney Kupets

Courtney Kupets heeft in een interview gezegd dat billenkoek voor haar niet eens vreemd is. Zolang ze zich kan herinneren krijgt ze op haar billen, ook van haar coach. Het doet wel zeer maar het helpt ook om te concentreren op waar ze mee bezig is. Als een oefening niet gaat zoals het moet kan ze een paar stevige tikken krijgen en daarna gaat het weer beter. Soms waren dit een paar petsen en soms was het een uitgebreid pak op haar blote billen.

Voor Courtney Kupets is billenkoek helemaal niet vreemd.

Courtney Kupets is geboren in 1986 in Bedford, Texas. Het is een omgeving waar ook nu nog lijfstraf volkomen geaccepteerd wordt. Nog in 2009 werd door het schoolbestuur het beleid aangepast zodat er geen rekening gehouden mocht worden met het feit of het om een jongen of een meisje ging omdat dit discriminerend was. Meisjes moesten net zo gestraft worden als jongens. Dat betekent in de praktijk dat meisjes zonder belemmeringen met de paddle op hun billen krijgen.

Op dit moment woont Courtney in Maryland.

Ze heeft in een interview gezegd dat billenkoek voor haar niet eens vreemd is. Zolang ze zich kan herinneren krijgt ze op haar billen, ook van haar coach. Het doet wel zeer maar het helpt ook om te concentreren op waar ze mee bezig is. Als een oefening niet gaat zoals het moet kan ze een paar stevige tikken krijgen en daarna gaat het weer beter.

Courtney vertelde in het interview dat het voor haar logisch was dat je op je billen kan krijgen van iemand die autoriteit over je heeft. Het doet er daarbij niet toe of dit thuis, op school of tijdens de sporttraining was. Soms is het formeel, zoals op school gebeurt. Soms is terloops tussendoor, als ze op de training een paar petsen op haar billen krijgt. En soms is het ook echte billenkoek, waarbij ze over de knie gaat en een uitgebreid pak op haar blote billen krijgt.

Courtney Kupets is één van de meisjes die getraind heeft bij Kerri Hill, van wie wordt gezegd dat ze discipline een cruciale succesfactor vindt en een pak op de billen de beste manier om dat te bewerkstelligen. Naast Courtney waren veel anderen, zoals Corey Hartnung.

Carly Patterson

Carly is geboren in 1988 en was jarenlang één van Amerika's meest aansprekende en succesvolle turnsters. Haar grootste successen waren toen ze 16 was bij de Olympische spelen. Daarvoor was een periode dat het minder goed ging. Martha Karolyi, voorheen turncoach in Roemenië, heeft Carly regelmatig op haar billen heeft gegeven om haar weer gemotiveerd te krijgen. Carly kreeg toen ze jong was van haar moeder meestal fysieke straf wanneer ze slecht presteerde en zich niet goed kon concentreren. Er is afgesproken dat Martha hetzelfde medicijn zou toepassen. Carly kreeg dan op de ouderwetse manier een pak op haar blote billen. Dat leidde altijd tot meer focus en een aanzienlijke verbetering van de prestaties.

Carly Patterson

Carly Patterson is geboren in 1988 en sinds jaren één van Amerika’s meest aansprekende en succesvolle turnsters.

Martha Karolyi, een soort moeder van het Amerikaanse vrouwenturnen, heeft Carly regelmatig op haar billen heeft gegeven.

Dit was begonnen nadat het een tijd niet goed ging en Martha aan Carly vroeg wat er moest gebeuren om haar weer gemotiveerd te krijgen.

Ze gaf toen aan dat haar moeder haar meestal fysieke straf gaf wanneer ze slecht presteerde en zich niet goed kon concentreren. Er is toen afgesproken dat Martha in het vervolg hetzelfde medicijn zou toepassen.

Daar was Martha het helemaal mee eens. Ze was ervan overtuigd dat deze aanpak essentieel was voor succes. Zowel in
Roemenië als in de USA had ze al vaak dit in de praktijk gedaan en de positieve effecten daarvan kunnen constateren.

Carly kreeg dan op de klassiek manier billenkoek zoals Martha vond dat bij meisjes moest. Over de knie, de billen bloot en dan een stevig pak billenkoek met de hand of de haarborstel. Er mag dan ook best even gehuild worden.

Dat leidde altijd tot meer focus en een aanzienlijke verbetering van de prestaties.

Martha Karolyi is voordat ze in 1981 naar Amerika kwam ook coach geweest van veel Roemeense turnsters. Enkelen van hen, zoals Nadia Comaneci, hebben later bekend hebben gemaakt dat een regelmatig pak op de billen een normaal onderdeel van de training was, zonder uitzonderingen.

De turnster Emilia Eberle heeft in een interview op de Amerikaanse televisie verteld dat zij, maar ook al haar teamgenotes van het Roemeense team, altijd direct een hard pak op de billen kregen van Martha en Belu Karolyi als ze tijdens de trainingen fouten maakte.

Carly Patterson en haar vriendin Terin Humphrey trainden bij turncoaches die hun opleiding in Roemenië hadden gevolgd. Deze coaches waren van mening dat het ook voor 17-jarige meisjes heel belangrijk was dat ze voldoende op hun billen kregen om geconcentreerd en gemotiveerd te zijn. Deze aanpak paste ook goed bij de Amerikaanse cultuur en bij deze meisjes, die ook van huis uit gewend waren dat ze voor straf op hun billen kregen.

Carly Patterson en Terin Humphrey

Het is daarom helemaal eigenlijk ondenkbaar dat Martha opeens daarmee ophield toen ze in Amerika werkte.

Zeker op dat moment was straf op de billen in Amerika volledig geaccepteerd.

Het lijkt daarom vrij zeker dat Carly samen met de meisjes die in hetzelfde team zaten zoals Terin Humprey en net als haar Roemeense collega’s regelmatig door haar turncoach over de knie is en op haar billen heeft gekregen.

Alle coaches waarmee Carly Patterson en haar vriendin Terin Humphrey in aanraking kwamen hadden hun opleiding in Roemenië gevolgd. Deze coaches waren van mening dat het ook voor 17-jarige meisjes heel belangrijk was dat ze voldoende op hun billen kregen om geconcentreerd en gemotiveerd te zijn.

Deze aanpak paste ook goed bij deze meisjes, die ook van huis uit gewend waren dat ze voor straf op hun billen kregen.

Dat paste volledig binnen de bestaande verhoudingen en binnen de succesformule die het turncoach echtpaar Bela en Martha in Amerika hadden geïmporteerd.

Chellsie Memmel

Chellsie Memmel werd lid van het nationale team toen ze 15 was. Er schijnen in het begin wat strubbelingen waarbij Chellsie zich egoïstisch opstelde. De coach maakte daar korte metten mee en gaf haar een stevig pak op haar billen, terwijl meerdere teamgenotes daar getuige van waren.

Chellsie Memmel kreeg van de coach op haar billen omdat ze egoïstisch was.

Chellsie Memmel is geboren in 1988. Deze is de derde Amerikaanse vrouw die wereldkampioene all round turnen is geworden. Er zijn twee turnoefeningen die naar haar genoemd zijn.

Ze werd lid van het nationale team in 2003. Ze viel vanaf het begin op door haar individualistische houding. Er waren in het begin wat strubbelingen waarbij Chellsie zich egoïstisch opstelde. De coach maakte daar korte metten mee en gaf haar een stevig pak op haar billen, terwijl meerdere teamgenotes daar getuige van waren. Het was even schrikken voor Chellsie, maar kennelijk had het wel effect.

Voor Chellsie en haar teamgenotes was het vanaf dat moment helemaal duidelijk dat je direct een pak op je billen kreeg als je je niet ten dienste van het team opstelde. Niet alleen het zelf voelen dat je straf op je billen krijgt, maar ook het zien gebeuren dat een vriendin straf op haar billen krijgt, heeft een heel duidelijk effect.

In de periode die volgde werd het Amerikaanse team getroffen door veel blessures en ziektes. Chellsie viel bijna overal in, terwijl ze nog niet als favoriet gerangschikt was. Bijna altijd eindigde ze als eerste of tweede.

Na de Olympische periode van 2004 werd haar vader weer haar coach.

Nikki Childs

Nikki Childs zat op een school waarde paddle gebruikt werd om allerlei vergrijpen te corrigeren. Bij de WOGA in Plano trainde ze onder voormalige coaches uit Roemenië, die er volledig van overtuigd waren dat een pak op de billen precies datgene was dat een meisje nodig had om zich goed op het resultaat te richten. Nikki zal daarvan zeker het nodige op haar billen gevoeld hebben.

Nikki Childs

Nicole Stephanie Childs is geboren in 1986. Vanaf haar zevende woont ze in Plano, Texas.

Tenzij de ouders daar expliciet bezwaar tegen hebben, maken de scholen in Plano gebruik van lijfstraf. Het was heel gebruikelijk dat de paddle gebruikt werd om allerlei vergrijpen te corrigeren.

Nikki  was ook lid van het nationale turnteam in de ‘old school’ periode.

Ze heeft een lange periode getraind onder coach Evgeny Marchenko en assistent coach Natasha Boyarskaya. Samen met de andere coaches van de WOGA in Plano hadden ze een duidelijke Oostblok achtergrond, waarbij ambitie en discipline centraal stonden.

Het standpunt was dat een pak op de billen precies datgene was dat een meisje nodig had om zich goed op het resultaat te richten. Ook Nikki heeft regelmatig bij de training op haar billen gekregen.

Hoewel ze zelf geen duidelijke bevestiging in een interview heeft gegeven of aan het woord geweest in een artikel in een krant of tijdschrift waarin ze zelf verteld hoe vaak ze op haar billen heeft gekregen, kan het niet anders zijn dan dat dit regelmatig gebeurd is.

Op de school die ze bezocht en het turnteam waarvan ze lid werd straf op de billen gegeven. Dus het zal zeker zo zijn dat Nikki daar ook het nodige van gevoeld heeft.

Dominique Moceanu

Dominique Moceanu was een Amerikaanse turnster van Roemeense afkomst. Ze werd door haar vader en coach Dumitru vaak geslagen omdat ze niet goed presteerde of aankwam in gewicht. Tijdens een rechtszaak zei de advocaat van haar vader "Ik twijfel zeer of het zo ernstig is, hoewel ik me goed kan voorstellen dat er in die 17 jaar situaties zijn geweest waarbij ze een pak op haar billen heeft gekregen." Dumitru Moceanu werd uiteindelijk door de rechter schuldig bevonden.

Dominique Moceanu

In de herfst van 1998 ondervond Dominique Moceanu, de beroemde Amerikaanse turnster van Roemeense afkomst, een zware emotionele periode. Er was een onoplosbaar conflict met haar trainer / vader. Zij wilde niks meer met hem te maken hebben en schakelde daarvoor ook justitie in.

Nadat ze een “protective order” tegen haar vader Dumitru verkregen had, vertelde ze tegen de USA TODAY nieuwsredactie dat ze door hem lastig gevallen werd, en dat zowel hij als haar moeder haar vaak “geslagen” hadden omdat ze niet goed presteerde of aankwam in gewicht.

De advocaat van Dumitru, Katherine Scardina, reageerde hierop door te zeggen: “Ik twijfel zeer of het zo ernstig is, hoewel ik me goed kan voorstellen dat er in die 17 jaar situaties zijn geweest waarbij ze een pak op haar billen heeft gekregen.”

Door de rechter werd Dumitru Moceanu uiteindelijk veroordeeld omdat hij geweld tegen Dominique had gebruikt.