Tennis in het voormalig oostblok

Tennis en de aanpak in het oostblok

Op ons fotoblog staan ook berichten over tennis.

Martina Navrátilová

Martina Navrátilová

Martina Navrátilová

De Tjechische / Amerikaanse tennisster en voormalig nummer 1 op de wereldranglijst Martina Navratilova vertelt in haar biografie dat ze in haar jeugd door haar vader over de knie werd gelegd en op haar billen kreeg als ze ondeugend was. Hierbij gebruikte hij soms een lineaal.

De twee keer die het meeste indruk maakten waren toen ze na school naar het huis van een vriendin ging zonder haar ouders te vertellen. Toen ze later thuis kwam terwijl het al donker was kreeg ze een enorm pak slaag op haar billen.

Ook toen ze een van haar buren een koe noemde kreeg ze er enorm van langs.

Ze vertelt ook dat haar moeders soms op haar billen sloeg maar dat stelde niet zoveel voor “ze deed haar hand meer pijn dan mijn kont”.

Het is niet bekend of deze aanpak ook gevolgd werd rond het sportieve gedrag van Martina.

Martina Hingis

Martina Hingis

Martina Hingis

Tijdens een oud interview met de moeder van Martina Hingis schijnt deze gezegd te hebben dat ze Martina een pak op haar billen geeft als ze niet goed genoeg haar best deed.

Nu is het voor Tjechoslowaakse meisjes en vrouwen niet heel ongebruikelijk om op je billen te krijgen. Elk jaar is het tenslotte een onderdeel van de paastraditie.

De moeder van Martina Hingis deed dit echter vaker dan 1 keer per jaar. Tot en met 1997, dus toen Martina 16 jaar was, kreeg ze zeer regelmatig van haar moeder op haar billen met een sandaal of een sportschoen. Ze kreeg een pak op haar billen als ze zich te weinig inspande tijdens de training, zich slecht gedroeg op het speelveld of omdat ze een wedstrijd opgaf zonder echt te vechten.

Na de finale van de French Open in 1999, toen Martina verloor van Steffi Graf en uitgejouwd werd door het publiek om haar onsportief gedrag, hadden Martina en haar moeder ruzie omdat haar moeder haar sinds een lange tijd weer een goed pak op haar billen wilde geven, dit keer met een switch. Martina onderging de bestraffing niet vrijwillig. Een paar weken later verscheen Martina op Wimbledon zonder haar moeder. Ze was duidelijk nog erg boos op haar moeder omdat zij van haar op haar billen gekregen had.

Ook in eerdere instanties was er sprake van dat haar moeder erop stond Martina stevig met een switch op haar blote billen gaf als ze onvoldoende presteerde.

Deze zaken zijn ondermeer besproken op een New Jersey radio station gedurende het U.S. Open Tournament van 2001. Twee commentatoren discussieerden “geruchten”, die een paar jaar eerder bekend waren geworden.

Er schijnt meerdere malen op TV gemeld te zijn dat de oorzaak van de ruzie tussen Martina en haar moeder was dat Martina niet meer accepteerde dat ze met de switch op haar billen kreeg.

Jelena Dokić

Jelena Dokić

Jelena Dokić

De op 12 april 1983 geboren Joegoslavische tennisspeelster Jelena Dokic werd hoogstwaarschijnlijk door haar strenge vader en coach gestraft. Zij kreeg daarbij een pak voor haar blote billen wegens het gebrek aan inzet tijdens de training en slechte resultaten tijdens wedstrijden.

Er gaan geruchten dat zij door haar vader meermalen over de knie zou zijn gelegd. Zij kreeg daarbij een stevig pak op haar blote billen, waarbij haar vader met zijn hand of met zijn riem sloeg. Dit gebeurde vooral tijdens de WTA junior tour van 1995-1998, en waarschijnlijk ook daarna.

Maria Kirilenko

Maria Kirilenko

Maria Kirilenko

Maria is geboren in 1987 in Moskou. Haar favoriete speelster is Jennifer Capriati, een tennisspeelster die ook (maar waarschijnlijk te weinig of niet lang genoeg) op haar billen heeft gekregen.

Zowel haar vader (die ook haar coach was) als de docenten op de Dinamo tennisschool in Moskou, waar Maria tennislessen volgde, waren streng. Er wordt verteld dat vooral tennisdocent Elena Brioukhovets uitermate streng was. Zij zou erop gestaan hebben dat ze door de meisjes direct gehoorzaamd werd. Elke geringe vertraging of zweem van ongehoorzaamheid was voor de strenge tennisdocent reden om de onachtzame tennisspeelster direct over de knie te leggen en een klinkend pak op de billen toe te dienen.

Alina Zjidkova

Alina Zjidkova

Alina Zjidkova

Geboren in 1980 in Moskou en inmiddels een succesvolle tenniscarrière achter de rug. Inmiddels woont ze in Florida en coacht zelf tennisspeelsters.

In een interview vertelt ze dat ze opgegroeid is met ouderwetse discipline.

Haar moeder was onderwijzeres die eraan gewend was kinderen over de knie te nemen. Als zij of één van haar zusjes bij haar moeder in de klas kwamen werden ze dubbel zo vaak en hard gestraft dan de klasgenootjes. Ook thuis was een pak op de billen de normale remedie.

Haar ervaring is dat ze kennelijk harde en strenge coaches aantrekt. Dat gold zowel voor gymnastiek als voor tennis.

Voor iedere kleinigheid kreeg ze met een riem op haar billen en soms was haar achterwerk weken achter elkaar bont en blauw.

Ze is van mening dat discipline en straf nuttig is en je kan stimuleren en bijsturen, maar als het teveel wordt negatieve effecten kan hebben.

Anikó Kapros

Anikó Kapros

Anikó Kapros

Ook in het geval van Aniko was haar vader Atilia tevens haar coach. Ze is geboren in 1983 en al sinds haar vijfde aan het tennissen. Haar ouders waren acrobaten en haar moeder nam ooit deel aan de Olympische spelen als turnster.

Aniko kreeg op haar billen als ze niet goed presteerde omdat ze onvoldoende haar best deed. Zoals ze zelf zegt: als je diep in je hart weet dat je niet hard genoeg geprobeerd hebt, verdien je een pak op je billen. Als je wel je best gedaan hebt maar dat was onvoldoende om te winnen, is het heel ontmoedigend om straf te krijgen.

Volgens Aniko zijn er veel tennisspeelsters die in de kleedkamer van hun ouders of hun coaches op hun billen krijgen. Zeker Oost-Europese meisjes krijgen er soms stevig van langs. Ze krijgen dan bepaald niet zachtzinnig op hun billen en soms wordt daarbij ook gebruikt gemaakt van rotan rietjes.