Tennis in het voormalig oostblok

Martina Navrátilová

Martina Navrátilová vertelt in haar biografie dat ze in haar jeugd door haar vader over de knie werd gelegd en op haar billen kreeg als ze ondeugend was.

Martina Navrátilová

De Tjechische / Amerikaanse tennisster en voormalig nummer 1 op de wereldranglijst Martina Navratilova is opgegroeid in het voormalige Tsjecho-Slowakije. Toen ze 19 was vluchtte ze naar de Verenigde Staten en werd Amerikaanse. Dat was in 1975. In die tijd kregen heel veel Tsjechische meiden zolang ze thuis woonden van hun ouders op hun billen. Meestal ging het er ook wat harder aan toe dan in het westen het geval was. Waar Engelse meisjes misschien 6 of 12 met een rietje op hun billen kregen, was dat voor Tsjechische meisjes al snel 25 of 50.

Martina vertelt in haar biografie dat ze in haar jeugd door haar vader over de knie werd gelegd en op haar billen kreeg als ze ondeugend was. Hierbij gebruikte hij soms een liniaal.

De twee keer die het meeste indruk maakten waren toen ze na school naar het huis van een vriendin ging zonder haar ouders te vertellen. Toen ze later thuis kwam terwijl het al donker was kreeg ze een enorm pak slaag op haar billen.

Ook toen ze een van haar buren een koe noemde kreeg ze er enorm van langs. Overigens was het voor haar meeste vriendinnen niet veel anders en kregen zij ook regelmatig van hun ouders op hun billen.

Ze vertelt ook dat haar moeders soms op haar billen sloeg maar dat stelde niet zoveel voor “ze deed haar hand meer pijn dan mijn kont”.

Het is niet bekend of deze aanpak ook gevolgd werd rond het sportieve gedrag van Martina.

Martina Hingis

Tot en met 1997, dus toen Martina Hingis 16 jaar was, kreeg ze zeer regelmatig van haar moeder op haar billen. Dat gebeurde als ze zich te weinig inspande tijdens de training, zich slecht gedroeg op het speelveld of omdat ze een wedstrijd opgaf zonder echt te vechten. Na de finale van de French Open in 1999, toen Martina verloor van Steffi Graf en uitgejouwd werd door het publiek om haar onsportief gedrag, hadden Martina en haar moeder ruzie omdat haar moeder haar sinds een lange tijd weer een goed pak op haar billen wilde geven, dit keer met een switch. Ook eerder had Martina van haar moeder met een switch op haar blote billen gekregen als ze onvoldoende presteerde.

Martina Hingis

Tijdens een oud interview met de moeder van Martina Hingis heeft deze gezegd dat ze Martina een pak op haar billen geeft als ze niet goed genoeg haar best deed.

Nu is het voor Tjechoslowaakse meisjes en vrouwen niet heel ongebruikelijk om op je billen te krijgen. Elk jaar is het tenslotte een onderdeel van de paastraditie.

De moeder van Martina Hingis deed dit echter vaker dan 1 keer per jaar. Tot en met 1997, dus toen Martina 16 jaar was, kreeg ze zeer regelmatig van haar moeder op haar billen met een sandaal of een sportschoen. Ze kreeg een pak op haar billen als ze zich te weinig inspande tijdens de training, zich slecht gedroeg op het speelveld of omdat ze een wedstrijd opgaf zonder echt te vechten.

Martina Hingis kreeg tot haar zestiende heel vaak van haar moeder op haar billen. Daarna gebeurde dat incidenteel, waarbij haar moeder haar met een switch op haar blote billen strafte. De laatste keer was toen Marina negentien was. In artikelen liet haar moeder weten dat ze vond dat haar dochter veel vaker straf op haar billen had verdiend dan ze gekregen had en er waren veel mensen die het daarmee eens waren.

Martina Hingis kreeg vaak van haar moeder op haar billen.

Na de finale van de French Open in 1999, toen Martina verloor van Steffi Graf en uitgejouwd werd door het publiek om haar onsportief gedrag, hadden Martina en haar moeder ruzie omdat haar moeder haar sinds een lange tijd weer een goed pak op haar billen wilde geven, dit keer met een switch. Martina onderging de bestraffing, maar niet vrijwillig. Ze was toen 19 jaar. Een paar weken later verscheen Martina op Wimbledon zonder haar moeder. Ze was duidelijk nog erg boos op haar moeder omdat zij van haar op haar billen gekregen had.

Ook in eerdere instanties was er sprake van dat haar moeder erop stond Martina stevig met een switch op haar blote billen te geven als ze onvoldoende presteerde.

Deze zaken zijn ondermeer besproken op een New Jersey radio station gedurende het U.S. Open Tournament van 2001. Twee commentatoren discussieerden “geruchten”, die een paar jaar eerder bekend waren geworden. In het algemeen was er in de commentaren wel sympathie voor de moeder. Veel oudere mensen vonden Marina een verwend en provocerend meisje en konden zich goed voorstellen dat je als moeder daar wat tegen wilde doen. Andere mensen waardeerden juist het provocerende en rebelse gedrag van Martina.

Martina Hingis was in ieder geval een bekende verschijning waarvan met een moeder die heel openlijk liet weten dat haar dochter veel vaker op haar billen zou moeten krijgen dan nu gebeurde. Er schijnt meerdere malen op TV gemeld te zijn dat de oorzaak van de ruzie tussen Martina en haar moeder was dat Martina niet meer accepteerde dat ze met de switch op haar billen kreeg.

Jelena Dokić

Jelena Dokić werd als jonge tennisster regelmatig door haar strenge vader en coach gestraft. Zij kreeg daarbij een pak voor haar blote billen wegens het gebrek aan inzet tijdens de training en slechte resultaten tijdens wedstrijden. In artikelen stond dat zij door haar vader meermalen over de knie zou zijn gelegd. Zeker in die tijd en al helemaal in Joegoslavië was het helemaal niet bijzonder dat een vader zijn dochter over de knie nam en billenkoek op de blote billen gaf.

Jelena Dokić

De op 12 april 1983 geboren Joegoslavische tennisspeelster Jelena Dokic emigreerde in 1994 van Servië naar Australië. Vanaf dat moment kwam Jelena voor Australië uit in haar wedstrijden. In 2001 maakte haar vader tijdens het Australian Open grote stennis omdat hij dacht aan een complot tegen zijn dochter in de vorm van een zware loting. Daarom kwam Jelena daarna uit voor Joegoslavië. Later werd dit Servië en Montenegro, en vervolgens Servië.

In Servië was het helemaal niet ongebruikelijk dat meisjes die ongehoorzaam waren straf op hun billen kregen en dat zich dan meestal niet zachtzinnig. De vader van Jelena was een moeilijke en strenge man dus in zijn ogen was Jelena vaak opstandig en dus kreeg ze vaak van hem straf op haar billen.

Haar vader was ook haar tenniscoach. Zij kreeg daarbij een pak voor haar blote billen wegens het gebrek aan inzet tijdens de training en slechte resultaten tijdens wedstrijden.

Er waren artikelen in tennisbladen waarin stond dat zij door haar vader meermalen over de knie zou zijn gelegd. Zij kreeg daarbij een stevig pak op haar blote billen, waarbij haar vader met zijn hand of met zijn riem sloeg. Dit gebeurde vooral tijdens de WTA junior tour van 1995-1998, en waarschijnlijk ook daarna.

Zeker in die tijd en al helemaal in Joegoslavië was het helemaal niet bijzonder dat een vader zijn dochter over de knie nam en billenkoek op de blote billen gaf. Dit ging door tot Jelena 22 jaar was. Ze verbrak toen definitief de band met haar vader.

Maria Kirilenko

Maria Kirilenko is geboren in Moskou en kreeg haar tennisopleiding op de Dinamo tennisschool. Haar vader (die ook haar coach was) en de docenten op de tennisschool waren streng. Van de meisjes die in opleiding waren en graag groftennisster wilden worden werd directe gehoorzaamheid verwacht. Voor elke geringe vertraging of zweem van ongehoorzaamheid kregen Maria en haar medeleerlingen direct straf op hun billen.

Maria Kirilenko

Maria Kirilenko is geboren in 1987 in Moskou. Haar favoriete speelster is Jennifer Capriati, een tennisspeelster die ook (maar waarschijnlijk te weinig of niet lang genoeg) op haar billen heeft gekregen.

Zowel haar vader (die ook haar coach was) als de docenten op de Dinamo tennisschool in Moskou, waar Maria tennislessen volgde, waren streng. Er wordt verteld dat vooral tennisdocent Elena Brioukhovets uitermate streng was. Zij zou erop gestaan hebben dat ze door de meisjes direct gehoorzaamd werd. Elke geringe vertraging of zweem van ongehoorzaamheid was voor de strenge tennisdocent reden om de onachtzame tennisspeelster direct over de knie te leggen en een klinkend pak op de billen toe te dienen.

Alina Zjidkova

Alina Zjidkova is in 1980 in Moskou geboren en opgegroeid is met ouderwetse discipline. Thuis was een pak op de billen de normale remedie. Ze heeft altijd gezocht naar een harde en strenge coaches en die heeft ze ook gevonden. Dat gold zowel voor gymnastiek als voor tennis. Voor iedere kleinigheid kreeg ze van haar coach met een riem op haar billen en soms was haar achterwerk weken achter elkaar bont en blauw. Ze is van mening dat discipline en straf nuttig is en je kan stimuleren en bijsturen, maar dat het niet te veel moet worden. Straf op de billen is volgens haar niet teveel.

Alina Zjidkova

Alina Zjidkova is geboren in 1980 in Moskou en inmiddels een succesvolle tenniscarrière achter de rug. Inmiddels woont ze in Florida en coacht zelf tennisspeelsters.

In een interview vertelt ze dat ze opgegroeid is met ouderwetse discipline.

Haar moeder was onderwijzeres die eraan gewend was kinderen over de knie te nemen. Als zij of één van haar zusjes bij haar moeder in de klas kwamen werden ze dubbel zo vaak en hard gestraft dan de klasgenootjes. Ook thuis was een pak op de billen de normale remedie.

Haar ervaring is dat ze kennelijk harde en strenge coaches aantrekt. Dat gold zowel voor gymnastiek als voor tennis.

Voor iedere kleinigheid kreeg ze met een riem op haar billen en soms was haar achterwerk weken achter elkaar bont en blauw.

Ze is van mening dat discipline en straf nuttig is en je kan stimuleren en bijsturen, maar als het teveel wordt negatieve effecten kan hebben. Straf op de billen is volgens haar zeker niet teveel.

Anikó Kapros

De vader van Anikó Kapros was tevens haar coach.Aniko kreeg op haar billen als ze niet goed presteerde omdat ze onvoldoende haar best deed. Volgens Aniko zijn er veel tennisspeelsters die in de kleedkamer van hun ouders of hun coaches op hun billen krijgen. Zeker Oost-Europese meisjes krijgen er soms stevig van langs. Ze krijgen dan bepaald niet zachtzinnig op hun billen en soms wordt daarbij ook gebruikt gemaakt van rotan rietjes.

Anikó Kapros kreeg op haar billen als ze onvoldoende haar best deed.

Ook in het geval van Anikó Kapros was haar vader Atilia tevens haar coach. Ze is geboren in 1983 en al sinds haar vijfde aan het tennissen. Haar ouders waren acrobaten en haar moeder nam ooit deel aan de Olympische spelen als turnster.

Ze heeft een aantal jaren geleden nogal actief geschreven op een Hongaars forum.

Anikó Kapros zegt zelf: als je diep in je hart weet dat je niet hard genoeg geprobeerd hebt, verdien je een pak op je billen. Als je wel je best gedaan hebt maar dat was onvoldoende om te winnen, is het heel ontmoedigend om straf te krijgen.

Anikó Kapros zegt zelf: als je weet dat je niet hard genoeg geprobeerd hebt, verdien je straf op je billen.

Aniko kreeg op haar billen als ze niet goed presteerde omdat ze onvoldoende haar best deed.

Zoals ze zelf zegt: als je diep in je hart weet dat je niet hard genoeg geprobeerd hebt, verdien je een pak op je billen. Als je wel je best gedaan hebt maar dat was onvoldoende om te winnen, is het heel ontmoedigend om straf te krijgen.

Volgens Aniko zijn er veel tennisspeelsters die in de kleedkamer van hun ouders of hun coaches op hun billen krijgen. Zeker Oost-Europese meisjes krijgen er soms stevig van langs. Billenkoek zit van oudsher en nog steeds veel meer in die cultuur. Bovendien zijn hun ouders ook heel ambitieus. Ze denken dat als ze hun dochters streng aanpakken en soms op hun billen geven, dat die dochters dan beter hun best doen. Daar hebben ze ook wel gelijk in. Meisjes vinden het niet leuk om op hun billen te krijgen maar ze houden er wel rekening mee. Voor die meisjes betekent het dan even dat ze  bepaald niet zachtzinnig op hun billen en soms wordt daarbij ook gebruikt gemaakt van rotan rietjes en dat is op dat moment wel even sneu.