Softbal teams

Softbal teams

Dit voorbeeld over softbal is recent. Hier gaat het over een meidenteam, dat dezelfde behandeling en status wil als een jongensteam. Om de leesbaarheid te vergroten zijn tussenkopjes toegevoegd.

Het meisjes softbalteam waar de coach van de jongens geen zin in had

Sommige softbal coaches hebben altijd een paddle bij de hand om over billen heen te halen als dat nodig.

Sommige softbal coaches hebben altijd een paddle bij de hand om over billen heen te halen als dat nodig.

Op een forum vertelde een meisje het verhaal dat ze op high school aan softball deed.

Op een gegeven moment vertrok de coach naar een andere school.

Aan de school was ook een baseball team verbonden die in wedstrijden heel goede resultaten haalde.

Het was de bedoeling dat de coach van dat baseball team ook het softball team zou coachen, maar dat weigerde hij aanvankelijk. Hij vond dat meiden slappelingen waren.

Bij de jongens kon je tenminste regels afspreken en als die overtreden werden of als de inzet onvoldoende was kon je zonder problemen er een paddle overheen halen. Tijdens de baseball training had hij inderdaad altijd een paddle in de buurt liggen en regelmatig moest er een kerel krom staan om hiermee een paar meppen op zijn achterwerk te krijgen.

Het gesprek met de coach en de ondertekening van de waiver

Een Amerikaanse scholier krijgt met een paddle op haar billen.

Vooral de sportcoaches vonden de paddle een prima hulpmiddel om het beste uit meidenteams te halen.

De meiden van het softbal team waren natuurlijk boos dat ze voor slappelingen uitgemaakt werden. Ze wilden doorgaan en beter presteren dan ze deden. En bij voorkeur ook beter presteren dan de jongens.

In een bespreking met het team legde de potentiële coach uit hoe het voor hem zat. Of ‘helemaal’, of ‘helemaal niet’. Zodra hij vond dat het ‘niet helemaal’ was, zorgt de paddle ervoor je er weer ‘helemaal’ voor gaat. Als dat niet kan, is het wat hem betreft ‘helemaal niet’. Hij had er alle begrip voor als ze dat niet wilden, want het deed inderdaad zeer als je met zijn paddle op je billen krijgt. Iedereen kon op dat moment die pijn vermijden door weg te lopen.

Nadat hij weer weg was hebben we het erover gehad en unaniem wilden we doorgaan. We wilden ons niet laten kennen. Degenen die wel eens van een leraar of de directeur met de paddle had gekregen zeiden dat het best wel meeviel.

Het was in ieder geval duidelijk dat de coach een absolute voorstander was van het gebruik van de paddle.

We vroegen weer of hij erbij wllde komen en we vertelden dat we hem graag als coach wilden en dat we dezelfde behandeling wilden als de jongens en dat we bereid waren om zijn voorwaarden te accepteren.

Hard aangepakt worden om veel te kunnen bereiken

Een softbal team

Een team kan samen voor een harde aanpak van de coach kiezen.

Hij ging even weg en kwam terug met zijn paddle en een stapeltje papieren, waivers. We moesten de paddle bekijken en doorgeven, waarbij de coach omstandig uitlegde dat als hij het nodig vond, we krom moesten staan en met de paddle heel hard op onze kont zouden krijgen. Daarna wilde hij dat we alle 14, stuk voor stuk zijn vragen beantwoordde en daarna de waiver ondertekende. ‘Wil je mij als coach?’ Ja! ‘Wil je er helemaal voor gaan?’ Ja! ‘Begrijp je dat je deze paddle op je kont gaat krijgen als ik vind dat het te weinig is? Ja! ‘Begrijp je dat de bedoeling is dat de paddle op je kont zeer doet?’ Ja! ‘Wil je mij als coach?’ Ja! Kortom, we wilden het allemaal en we wilden het volledig. We wilden een harde aanpak om veel te bereiken.

Daarna moest je het briefje ondertekenen. Het was trouwens de gewone athletic waiver, die we ieder jaar toch al moesten ondertekenen. Dat er ook instaat dat de coach corporal punishement kan gebruiken kreeg opeens een heel andere betekenis. Zo stemde hij erin toe om ook ons softball team onder zijn hoede te nemen. Hij had bij elke training een paddle in zijn tas en nam deze mee op het veld. Als iets of iemand hem niet aanstond moest je bij hem komen en krom staan. Je kreeg dan 1 of 2 meppen met de paddle op je achterwerk en daarna moest je weer verder.

De praktijk

Softbal meiden zijn stevig genoeg om een paar klappen op hun kont te krijgen als ze dat verdienen.

Softbal meiden zijn stevig genoeg om een paar klappen op hun kont te krijgen als ze dat verdienen.

Het leek wel alsof hij aanvankelijk probeerde aan te tonen dat wij meisjes inderdaad zwakker waren en veel minder aankonden. In ieder geval was hij ons aan het uittesten. Dat deed hij door ons extreem hard met de paddle op onze kont te geven, kennelijk in de hoop dat we ervan gingen huilen. Dat gebeurde echter niet, mischien had er wel eens iemand een traantje maar we zeiden niks. Het bleek dat we stevig genoeg waren om een paar klappen op onze kont te krijgen als we dat verdienden. Uiteindelijk gaf hij ook toe dat hij niet gedacht had dat hij met zulke sterke en stevige meiden te maken zou hebben.

Hij vertelde ook dat hij oprecht respect had voor de inzet en het incasseringsvermogen van ieder individu en van het team als geheel. Als team hadden we toen een hele goede band met hem als coach en omgekeerd ook. Dat was niet alleen door die klappen natuurlijk maar door het geheel.

Voor het gebruik van de paddle maakte dat echter geen verschil. Hij vond nog steeds dat hij het recht had om je tot de orde te roepen, en wij waren het daarmee eens. Dat recht hadden we hem gegeven en daaraan was niets veranderd. Als je werd geroepen, dan kwam je. Je kreeg dan te horen wat er niet goed was en daarna wees hij simpel naar je enkels. Dat betekende dat je krom moest staan en je enkels beet moest pakken. Hij pakte dan zijn paddle en gaf dan 1 of 2 zeer pijnlijke en volwassen meppen op je strakgespannen broek. Hij deed nog steeds moeite om ons te laten huilen en wij deden nog steeds moeite om geen krimp te geven. Maar we hadden wel respect voor hem en zijn paddle. We waren een goed team met veel gewonnen wedstrijden terwijl we bij nul begonnen.

Niet zwak, maar de paddle helpt om door te zetten

Soms een goede klap op de kont werkt zowel fysiek als mentaal.

Soms een goede klap op de kont werkt zowel fysiek als mentaal.

Tijdens de laatste training vlak voor we ons diploma kregen zei hij dat we een geweldig stel meiden waren en dat hij hoopte dat hij weer zo’n team zou krijgen. Terwijl hij zijn paddle erbij pakte zei hij dat hij dan wel een grotere moest kopen omdat veel softball vrouwen van die grote achterwerken hebben. Dat was waar, want er zaten drie meiden in het team die je met gemak massief kon noemen en die hadden alledrie ook heel vaak de paddle gekregen. Maar hij zei ook dat hij veel geleerd had en dat wij ook veel geleerd hadden.

Hij vertelde dat hij geleerd had dat meiden helemaal niet zwak zijn, fysiek niet en mentaal niet. Wij had gezien dat wij  doorgezet en volgehouden hadden waar anderen waarschijnlijk zouden afhaken, maar hij had ook gezien dat het doorzetten vooral door de werking van de paddle kwam. Zowel fysiek als mentaal hadden we bewezen dat een stevige klap op onze kont werkt en dat we daardoor meer gepresteerd hadden dan hij en wijzelf voor mogelijk hadden gehouden.

Onze les was dat als we ooit het moeilijk hebben en de neiging zouden voelen om het op te geven terwijl we eigenlijk zouden willen doorzetten, dat we er dan vooral voor moeten zorgen dat er iemand in de buurt is die niet bang is om een paar rake klappen op onze billen te geven.

Het klopte wel

Sommige meiden krijgen van hun coach enorm op hun kont en daar hebben ze veel aan.

Sommige meiden krijgen van hun coach enorm op hun kont en daar hebben ze veel aan.

Zoals hij het zei klopte het wel. Het was niet dat hij voor mishandeling was. “No excuse for abuse!” En: “Use the power of the paddle!” waren zijn kreten.

Ik (en de anderen ook niet, want anders hadden ze echt wel geprotesteerd) heb me nooit misbruikt of mishandeld gevoeld.

Maar ik heb van hem wel enorm op mijn kont gekregen en dat had toch veel effect. Sindsdien heb ik het ook nooit meer zo meegemaakt.

Tot nu toe heb ik zo’n persoon niet in mijn buurt gevonden, maar wat nog niet is kan komen. Aan die periode denk ik nog wel veel terug.

Dit is nog helemaal niet zo lang geleden. Volgens haar werkt dezelfde coach nog steeds bij de school. Tot de dag van vandaag krijgen jongens en meisjes op dezelfde manier met de paddle op hun billen.

Ze is ook zeker niet het enige meisje die op een gegeven moment iemand tegenkomt die durft op te treden en waarvan ze een goed pak op haar billen krijgt. Zeker achteraf blijkt dat vaak heel positief uitgewerkt te hebben.