Modern tennis en discipline op het hoogste niveau

Jennifer Capriati

Jennifer Capriati was al als tiener een succesvolle tennisster, maar iedere keer als ze onnodig een wedstrijd verloor legde haar vader haar over de knie en gaf haar een stevig pak op de billen. Hetzelfde gebeurde na klachten van het hoofd der school over het gedrag van Jennifer. Ze verdiende later miljoenen aan prijzengeld, maar ze werd gearresteerd voor winkeldiefstal en het bezit van softdrugs. Ze stopte in 1994 met tennis en maakte twee jaar later een geslaagde rentree.

Jennifer Capriati

In een krantenartikel in de Daily Mail heeft gestaan dat de vader van de Amerikaanse tennisster Jennifer Capriati, Stefano, streng was.

Jennifer was als tiener succesvol, maar iedere keer als ze onnodig een wedstrijd verloor legde haar vader haar over de knie en gaf haar een stevig pak op de billen. Hetzelfde gebeurde na klachten van het hoofd der school over het gedrag van Jennifer.

Als 16-jarige tennisster won ze goud tijdens de Olypische Zomerspelen in Barcelona.

Ze kwam daarna in de problemen omdat ze de weelde van de roem moeilijk kon dragen en waarschijnlijk onvoldoende begeleid is.

Ze verdiende miljoenen aan prijzengeld, maar ze werd gearresteerd voor winkeldiefstal en het bezit van softdrugs. De voormalig nummer één stopte in 1994 met tennis. Twee jaar later maakte ze een geslaagde rentree.

Mary Pierce

De vader van Mary Pierce was tevens haar coach. Ze kreeg van hem straf op haar billen als ze onvoldoende presteerde tijdens de training of onbevredigende resultaten boekte tijdens wedstrijden. Dit ging door tot het midden van de jaren 90. Mary was toen begin twintig jaar.

Mary Pierce

De Franse tennisspeelster Mary Pierce is geboren in Canada. Omdat haar moeder een Française was, had ze ook de Franse nationaliteit. Ze was actief in professioneel tennis van 1989 tot 2006.

Omdat ze als één van de eersten begon met het zogenaamde krachttennis kreeg ze als bijnaam The Body.

Haar vader vervulde tevens de rol van coach.

Ze kreeg van hem straf op haar billen als ze onvoldoende presteerde tijdens de training of onbevredigende resultaten boekte tijdens wedstrijden.

Dit werd bevestigd tijdens een WTA gebeurtenis in Hamburg waarbij de commentator vertelde dat Mary Pierce zeer geregeld tot en met de eerste helft van de jaren 90 van haar vader en coach op haar billen kreeg bij matige prestaties.

Dit ging door tot het midden van de jaren 90. Mary was toen begin twintig jaar. Ze nam een andere coach en haar vader was niet meer welkom bij de wedstrijden.

In 2006 moest ze door een zware knieblessure stoppen met tennis.

Steffi Graf

Ook Steffi Graf is gecoached door haar vader. In het tijdschrift "Total Sport" heeft een artikel gestaan waarin stond dat haar vader haar beloonde als ze het goed deed en haar strafte als dat niet zo was. Hij noemde daarbij dat hij het "wortel en de stok" systeem gebruikte. Dat betekende dat hij Steffi beloonde bij goed presteren en dat hij haar met een stok (Rohrstock, een spaans rietje) op haar billen gaf als dat niet zo was. Ook gespecialiseerde tennisjournalisten wisten dat Steffi Graf één van de vele tennisspeelster was die regelmatig op haar billen kreeg.

Ook Steffi Graf kreeg regelmatig van haar vader op haar billen als ze onder haar niveau presteerde.

Ook Steffi Graf is gecoached door haar vader.

In het tijdschrift “Total Sport” heeft een artikel gestaan waarin stond dat haar vader haar beloonde als ze het goed deed en haar strafte als dat niet zo was. Hij noemde daarbij dat hij het “wortel en de stok” systeem gebruikte. Dat betekende dat hij Steffi beloonde bij goed presteren en dat hij haar met een stok (Rohrstock, een spaans rietje) op haar billen gaf als dat niet zo was.

In 1999 zijn er in meerdere tijdschriften, uitgegeven door Associated Press, artikelen verschenen over de relatie tussen Steffi Graf en haar vader. Daaruit bleek dat Peter Graf behoorlijk streng kon zijn. Hij stelde hoge eisen en als Steffi daar niet aan voldeed, kreeg ze een hard pak op haar billen. Dat ging in ieder geval door totdat Steffi 19 jaar was. Waarschijnlijk kwam aan deze situatie een einde in 1990, toen Steffi 21 jaar was en er een schandaal in de pers kwam dat vader Peter een verhouding zou hebben met een naaktmodel.

Het bijzondere is dat het, zeker bij de gespecialiseerde tennisjournalisten, prima bekend was dat veel tennisspeelster regelmatig op hun billen kregen.  In het nummer van 28 augustus 1999 van het tijdschrift Sportstar stond “En wat je ook van Chris Evert kon zeggen, Graf gedroeg zich bij een pak slaag met een waardigheid en een klasse die Venus Williams, Martina Hingis, Monica Seles en Martina Navratilova zouden wensen dat ze het ook hadden.” Van al deze tennisspeelsters staat vast dat ze van hun ouders en/of hun trainers op hun billen kregen en dat was destijds ook redelijk algemeen bekend.

Carling Bassett

Carling Bassett werd streng opgevoed. Als ze regels overtrad, ongehoorzaam of brutaal was kon ze direct bij haar vader over de knie komen om een pak op haar billen te krijgen. Voor dat ritueel naam haar vader altijd veel tijd. Hij gaf zijn dochter dan eerst op haar rok of op haar broek, na een tijdje werd de billenkoek vervolgd op de onderbroek en het slotstuk van de billenkoek kreeg Carling op haar blote billen.

Carling Bassett

De Canadese tennisspeelster Carling Bassett (tachtiger en negentiger jaren), nu getrouwd met de mannelijke tennisspeler Andre Seguso werd streng opgevoed door de miljonair en Canadese biermagnaat John Bassett.

Carling werd streng opgevoed. Als ze regels overtrad, ongehoorzaam of brutaal was kon ze direct bij haar vader over de knie komen om een pak op haar billen te krijgen. Hoewel Carling daar niet uitgebreid over verteld heeft, zijn er wel mensen geweest die er getuige van waren. John Bassett nam dan uitgebreid de tijd om zijn dochter straf op de billen te geven. Hij begon dan op de rok of de broek. Na een tijdje ging de rok omhoog of de broek omlaag en werd de billenkoek vervolgd op de onderbroek van Carling. Na weer een tijdje werd ook de onderbroek omlaag geschoven en kreeg Carling het slotstuk van de billenkoek op haar blote billen. Meestal ging dit door totdat Carling geen verzet meer had en huilde.

Dit ritueel heeft Carling heel wat keren ondergaan. Haar vader gaf Carling niet alleen thuis straf op deze manier, maar ook op andere plaatsen.

Billenkoek naast het speelveld

Carling Bassett kreeg van haar vader ook wel bij het tennissen op haar billen, bijvoorbeeld als Carling haar zelfbeheersing verloor en haar racket wegsmeet. Dat was een uitgebreid pak billenkoek, tot en met op haar blote billen, dat ze direct na de wedstrijd, naast het speelveld, kreeg. Dit gebeurde in 1984 en Carling was toen 16 of 17 jaar.

Carling Bassett kreeg ooit direct na een wedstrijd van haar vader een stevig pak billenkoek.

In een tennistijdschrift rond 1990 vertelde Carling in een interview dat haar vaders allerlei regels had waaraan ze zich moest houden. Eén van die regels was dat haar vader absoluut niet toestond dat ze haar zelfbeheersing kwijtraakte als ze een wedstrijd verloor.

Carling heeft een keer van haar vader een uitgebreid pak op haar billen gekregen naast het speelveld toen ze haar racket wegsmeet. Met een begin op de rok, een middenstuk met de rok omhoog op de onderbroek en een afsluitend deel met de onderbroek omlaag op de blote billen, direct na de wedstrijd, naast het speelveld, ongeacht wie daar toen bij was. Dat was in 1984, Carling zal toen 16 of 17 zijn geweest. In die periode was een pak op de billen een veel meer geaccepteerde straf dan nu het geval was. Toen was het minder vreemd dat meisjes direct en zonder uitstel een pak op hun blote billen  kregen als daar een goede aanleiding voor was.

Haar vader John Frederick Bassett overleed op 14 mei 1986.

Serena Williams

In 1999 werd in een artikel vermeld dat Serena Williams van haar vader op haar billen kreeg. <em>Haar achterwerk kreeg er van langs als ze iets opbiechtte waar hij niet zo van onder de indruk was.</em> Serena was toen 18 jaar. In die tijd was dat het helemaal niet opzienbarend dat gekleurde meiden thuis en op de High School stevig op hun billen kregen als de ouders of de docenten vonden dat ze dat verdiend hadden.

Serena Williams

De Amerikaanse tenniskampioene Serena Williams (In 2003 nummer 1 op de wereldranglijst) kreeg van haar vader, tevens coach Richard op haar billen als ze zich niet goed gedroeg.

In een artikel op de Sports Illustrated Website van 31 Mei 1999 wordt vermeld dat haar achterwerk er van langs kreeg als ze iets opbiechtte waar hij niet zo van onder de indruk was. Serena was toen 18 jaar.

Het is niet duidelijk of haar zus Venus op dezelfde manier door hun vader werd behandeld, maar dat is wel waarschijnlijk.

In die tijd was dat het helemaal niet opzienbarend dat gekleurde meiden thuis en op de High School stevig op hun billen kregen als de ouders of de docenten vonden dat ze dat verdiend hadden. Het feit dat Serena en waarschijnlijk ook Venus van hun vader op hun billen kregen was in die tijd zeker niet uniek.

Ashley Harkleroad

Ashley Harkleroad vertelde dat haar moede ouderwetse coaching methoden toepaste. De basis van die methode waren duidelijk afspraken en direct een hard pak op de blote billen als de afspraken niet nagekomen werden. Dat ging in ieder geval door toen Ashley 18 jaar was en waarschijnlijk ook nog wel daarna.

Ashley Harkleroad

Ashley Harkleroad is een op en top Amerikaanse meid, geboren in 1985 in een heel klein stadje in Georgia. Toen ze 15 jaar was speelde ze al op professioneel niveau.

Toen ze achttien was schijnt ze in een interview verteld te hebben dat ze soms moeite had met alle aandacht en buiten haar schoenen ging lopen. Een spreuk van haar moeder was dat wie hoog steeg diep en hard kon vallen.

Ashley was zo intensief bezig met het volgen van de publiciteitsaandacht rond haar persoon, dat ze vergat dat ze moest trainen.

Ze vertelde ook dat haar moeder daartegen ouderwetse coaching methoden toepaste om haar weer bij zinnen te brengen. De basis van die methode waren duidelijk afspraken en direct een hard pak op de blote billen als de afspraken niet nagekomen werden.  Ashley vertelde dat haar moeder zéér duidelijk had gemaakt wat ze precies moest doen om in vorm te blijven, om ernstig pijnlijke billen te voorkomen. Haar moeder was lerares op de middelbare school en was tijdens haar universitaire studie op hoog niveau actief met tennis.

In augustus 2008 poseerde Ashley voor Playboy Magazine.