Kunstschaatsen en het juiste temperament

Bij kunstschaatsen is billenkoek een goed middel

Tonya Harding

Nadat de kunstrijdster Tonya Harding een knokploeg had ingehuurd om haar rivale Nancy Kerrigan uit te schakelen tijdens de Olympische Spelen van 1994 was de verontwaardiging groot. Zeer veel mensen in de kunstrijderswereld wilden dat Tonya een heel hard pak slaag op haar blote billen kreeg voor deze onsportieve actie. Er werden zelf actiegroepen opgericht onder de naam "Spank Tonya Harding".

Nancy Kerrigan en Tonya Harding passeren elkaar zonder een blik waardig te keuren.

In 1994 was Tonya Harding met middelpunt van een campagne om lijfstraffen weer in te voeren en om dan vooral te beginnen met deze Amerikaanse kunstschaatster.

De in 1970 geboren kunstrijdster haalde al op jonge leeftijd goede resultaten in de Amerikaanse kampioenschappen. Er wordt gemeld dat Tonya in een documentaire op TV verklaard heeft dat ze van haar moeder met een haarborstel op haar billen kreeg tot ze ongeveer 15 of 16 jaar oud was. Haar moeder deed dit ook in kleed- en toiletruimtes bij schaatswedstrijden als Tonya zich niet goed gedroeg.

In het geval van Tonya is wellicht te vroeg met deze discipinaire aanpak opgehouden. In 1994, toen ze 24 was, ging het helemaal mis. Toen bekend werd dat Tonya Harding een knokploeg had ingehuurd om haar rivale Nancy Kerrigan uit te schakelen tijdens de Olympische Spelen van 1994 was de verontwaardiging groot.

Uiteindelijk werd Tonya veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk onder supervisie, $100,000 boete, een boete van $50,000 aan een fonds voor Special Olympics, betaling van $10,000 gerechtskosten en 500 uur dienstverlening.

Zeer veel mensen in de kunstrijderswereld wilden dat Tonya een heel hard pak slaag op haar blote billen kreeg voor deze onsportieve actie. Er werden zelf actiegroepen opgericht onder de naam “Spank Tonya Harding”.

Het geeft wel aan dat men destijds zeer verontwaardigd was over het gedrag van Tonya. En het geeft ook aan dat men binnen de kunstschaatswereld een  pak billenkoek op de blote billen een prima straf voor meisjes vond. Als iemand daarvoor in aanmerking kwam was dat wel deze 24-jarige onsportieve kunstrijdster Tonya Harding.

Sarah Hughes

Sarah Hughes kreeg regelmatig op haar billen. Ze vertelde daar ook heel open over in interviews. Ze vond het eigenlijk heel gewoon dat ze van haar moeder op haar billen kreeg. Een veel voorkomende reden was dat ze niet goed luisterde naar de coach.

Sarah Hughes kreeg regelmatig op haar billen en vertelde daar ook over in interviews.

Sarah Hughes is geboren op 5 februari 1985.

Sarah maakte er geen geheim van dat ze ondanks dat ze kunstschaatser op internationaal niveau was als een gewoon normaal meisje op haar billen kreeg als ze dat verdiende.

Ze vertelde daar ook heel open over in interviews. Ze vond het eigenlijk heel gewoon dat ze van haar moeder op haar billen kreeg en ze accepteerde dat volledig.

Tijdens een radio interview vertelde Sarah Hughes over een woordenwisseling die ze had met haar coach tijdens een trainingssessie. Ze voegde eraan toe: “Mijn moeder vertelde me later dat ze niet erg gelukkig was met ik gezegd had en uiteindelijk was het resultaat dat ik er een stel pijnlijke billen van overhield.”

In een ander radio interview in New York vertelde ze over een ruzie op de dag voor de finale van de Olympische Spelen in 2002. Ze was toen 17. Ze had kennelijk haar coach weer beledigd en verklaarde later “ik heb ervoor van mijn moeder met de paddle gekregen”.

Toch won ze bij deze finale van deze Olympische Spelen ze de gouden medaille.

Jaren later, toen haar dochter Emily haar inmiddels in haar voetsporen had gevolgd en deelnam aan kampioenschappen, bleek het voor Emily niet anders. te zijn.

Emily verklaarde ook op de radio dat haar moeder haar hard met een paddle op haar blote billen gaf als die vond dat ze zich niet goed gedroeg. Tijdens dat interview was Emily 16 jaar.

Tai Babilonia, Kristi Yamaguchi en Tiffany Chin

Tiffany Chin kreeg net zoals veel andere leerlingen vaak op haar billen van haar coach.

Tiffany Chin kreeg vaak op haar billen.

Mabel Fairbanks was een legendarische coach en een charismatische vrouw die veel beroemde kunstschaatsters begeleid heeft.

Ze was voor voor kunstschaatsers, maar ook voor coaches, een levend voorbeeld.

Ze was ook erg maatschappelijk betrokken.

Ze werkte vooral met zwarte studentes uit kansarme milieus, die ze ook wel gratis les gaf. Voorbeelden van studenten die door begeleid waren zijn Tai Babilonia en haar partner Randy Gardner, Kristi Yamaguchi, Tiffany Chin en Michelle McCladdie.

Mabel Fairbanks was een enorm sterke vrouw, zowel qua persoonlijkheid als fysieke kracht.

Het was opmerkelijk hoeveel kunstschaatsters die door Mabel gecoached werden uiteindelijk doorbraken op internationaal niveau.

Ze vertelde dat ze altijd eigen strenge aanpak had in de begeleiding. Haar verwachtingen waren echter altijd hoog, maar de meisjes die ze begeleidde deden hun uiterste best.

Mabel had ook een eenvoudige aanpak bij de begeleiding van de meisjes. Ze verklaarde zelf: “Ik gaf ze vaak een pak op hun billen, maar ze werkte hard”.

Ekaterina Gordeeva

Ekaterina Gordeeva werd door haar coach vaak over de knie werd gelegd als de trainingen niet goed gingen of omdat ze slechte schoolcijfers haalde. Als er wedstrijden verloren werden zonder dat het nodig was volgde een langdurig pak op de blote billen. Ook als het in het algemeen niet lekker liep, kreeg ze van haar coach een goed pak slaag op haar blote billen. Volgens Ikaterina was dat voor haar de beste remedie om weer met twee benen op de grond te staan. Dat ging zo door tot ze bijna 30 jaar oud was.

Ekaterina Gordeeva

Ekaterina Alexandrovna Gordeeva is in 1971 geboren in Rusland. Samen met haar danspartner en latere echtgenoot Sergei Grinkov behaalde ze elk succes wat er maar te behalen viel. In 1992 werd hun dochter Daria Sergeyevna Grinkova geboren.

In 1995 overleed Sergei Grinkov plotseling aan een acute hartstilstand. Daarna legde ze zich weer toe op een solo-carrière. Ze stopte met wedstrijd kunstschaatsen in 2000.

In een interview vertelde dat ze destijds in Rusland door haar coach over de knie werd gelegd en op haar blote biillen kreeg omdat de trainingen niet goed gingen of omdat ze slechte schoolcijfers haalde.

Zeker als er wedstrijden verloren werden zonder dat het nodig was volgde een langdurig pak op de blote billen. Dat gebeurde meestal in het hotel maar ook soms direct in de kleedkamer.

Ook als het in het algemeen niet lekker liep, kreeg ze van haar coach een goed pak slaag op haar blote billen. Volgens Ikaterina was dat voor haar de beste remedie om weer met twee benen op de grond te staan. Dat ging zo door tot ze bijna 30 jaar oud was.

Ekaterina (Katia) Gordeeva is voor velen het schoolvoorbeeld van doorzettingsvermogen en de kunst om ook de zwaarste tegenslagen te overwinnen.

Daria Grinkova

Van Daria Grinkova was bekend dat ze wel eens theatraal kon reageren. Men wist ook dat ze van haar moeder en haar coach gewoon op haar billen kreeg als ze het daar naar maakte. De deden daar helemaal niet geheimzinnig over. Daria is heel regelmatig aan de zijkant van een ijsbaan over de knie gelegd en kreeg dan een klinkend pak op haar billen, terwijl er ook andere schaatsters aan het trainen waren.

Daria Grinkova

Daria Grinkova, de dochter van de hierboven genoemde Ekaterina, was een temperamentvolle dame. Ze was een flapout.

Ze was vaak in de schaatshal aan het trainen.Wellicht was die schaatshal ook een soort verlengde van hun woonkamer.

Ze stond bekend om het feit dat ze snel oververhit en theatraal kon reageren als iets niet lukt of als de coach een opmerking maakte.

Het was echter ook bekend dat haar moeder of haar coach dat niet accepteerden. Als Daria zo deed, kreeg ze direct een flink pak billenkoek.

Er werd totaal niet geheimzinnig over gedaan.

Daria is heel regelmatig aan de zijkant van een ijsbaan over de knie gelegd om een pak billenkoek op haar blote billen te krijgen, terwijl er ook andere schaatsters aan het trainen waren.

Ondanks het feit dat Daria genoeg wist dat ze op haar billen ging krijgen als ze zich niet kon beheersen, vormde dit kennelijk geen belemmering.

Helaas was ze pas 3 jaar toen haar vader, Sergei Grinkov, door een hartaanval op 28-jarige leeftijd overleed.

Zoals beaamd door meerderen in de wereld van het kunstschaatsen is de overtuiging Ekaterina en Sergei dat een stevig pak op de billen de beste remedie is tegen jeugdige opstandigheid en vergissingen.

Billenkoek voor aankomende kunstschaats-sterren

Met name Russische coaches geloven in discipline en het nut van regelmatige billenkoek bij het opleiden en begeleiden van kunstschaatsers. Bijna alle Russische meisjes met kunstschaats-ambities accepteren dat, omdat ze anders niet bij de betere coaches terecht kunnen.

Russische coaches geloven in het nut van regelmatige billenkoek bij opleiden en begeleiden.

Voor veel mensen die aan kunstschaatsen doen zijn oude waarden en normen belangrijk. Afspraak is afspraak, juist als het op trainingen aankomt. Doorzetten, ook als je geen zin hebt. Vrouwelijk charmant temperament wordt als norm gezien.

Als dat dit door jeugdig temperament misplaatst of kattig wordt geuit, wordt een corrigerende actie in de vorm van een stevig pak billenkoek op blote meisjesbillen als volstrekt terecht gezien.

Met name Russische coaches geloven in discipline en het nut van regelmatige billenkoek bij het opleiden en begeleiden van kunstschaatsers.In de totale mix van discipline, charme, toewijding en vrolijkheid is billenkoek voor een meisje een belangrijk ingrediënt.

Dat geldt voor beroemdheden als Irina Slutskaya die in de periode 1996 tot 2006 meerdere keren Europees, Wereld en Olympisch kampioen werd.

Ook voor veel minder bekende meisjes en jonge vrouwen die weten dat resultaat pas bereikt wordt na veel inspanning en oefening. En niet alleen dat.

Bij het kunstschaatsen zijn er dan nog situaties zijn waarbij de meisjes, net zoals vroeger gebruikelijk was, een pak billenkoek op de blote billen ondergaan moet worden. Omdat men vindt dat een goed pak op de billen het beste voor je is.

Billenkoek heeft een natuurlijke werking

Er zijn meerdere coaches uit Amerika, Canada en Rusland die vinden dat kunstschaatsers gewoon billenkoek moeten accepteren en daar niet moeilijk over moeten doen. Ze vinden dat billenkoek op een natuurlijke bij meisjes past. Vooral voor meisjes die een hoog niveau bij het kunstschaatsen willen bereiken is regelmatige billenkoek belangrijk.

Coaches vinden dat kunstschaatssters billenkoek moeten accepteren.

Ook in Amerika en Canada in billenkoek binnen de kunstschaatwereld helemaal niet ongebruikelijk.

Er zijn meerdere coaches uit Amerika, Canada en Rusland die vinden dat kunstschaatsers gewoon billenkoek moeten accepteren en daar niet moeilijk over moeten doen. Ze vinden dat billenkoek op een natuurlijke bij meisjes past. Vooral voor meisjes die een hoog niveau bij het kunstschaatsen willen bereiken is regelmatige billenkoek belangrijk.

Een aantal jaren was een groep kunstschaats coaches op internet actief die nog steeds geloofden in de logische en natuurlijke werking van een pak op de billen voor meiden. Naar hun eigen zeggen namen zij alleen schaatsters aan die van te voren wisten en accepteerden dat ze van hun coach met een haarborstel op hun blote billen zouden kunnen krijgen, maar er waren genoeg meiden die ervan uit gingen dat ze op die manier inderdaad de beste resultaten zouden behalen.

Uit deze groep coaches komen ook berichten dat schaatsters als Nicole Bobek, Sasha Cohen en Tanith Belbin van hun coaches op hun billen kregen.

Ook in Nederland is ons bekend dat er meisjes in het kader van het kunstschaatsen met eigen instemming van hun coach en/of ouders op hun billen krijgen als die besluit dat zij dit verdienen of nodig hebben.