Cheerleaders en discipline

Het gebruik van billenkoek bij cheerleaders

Op ons fotoblog staan ook berichten over cheerleading.

Clichés over cheerleaders

Sommige cheerleader teams bereiken een hoog niveau.

Sommige cheerleader teams bereiken een hoog niveau.

Er zijn veel clichés over Amerikaanse cheerleaders op High Schools. Blond of brunette, het lijkt vaak dat meisjes alleen bij de cheerleaders gaan zodat ze uitdagend korte rokken aankunnen, ze kunnen flirten met de populaire jongens die in sportteams zitten en omdat ze zo populairder zijn. Ze schudden vervolgens een beetje met hun pom-poms, borsten en billen en dat was het dan. Over het algemeen lopen deze dames niet vooraan als het om sportieve of intellectuele prestaties gaat.

Op Youtube staat veel filmpjes met tenenkrommende stuntelige prestaties van dit soort cheerleader teams.

Het kan ook anders.

Er zijn ook teams die cheerleading verhogen tot topsport en duizelingwekkende stunts uithalen met een hoog acrobatisch gehalte. Ze doen mee aan wedstrijden en weten door training en doorzetten bijzondere resultaten neer te zetten. Deze teams hanteren vaak ook een minimum niveau aan beoordelingen in de andere schoolvakken om mee te mogen doen. De cheerleaders blijken dan opeens heel goed te kunnen presteren.

Vaak wordt cheerleaders verweten dat ze arrogant zijn, en waarschijnlijk is dat ook zo.

De spankies

De onderbroek van een cheerleader heet toepasselijk een 'spankie'.

De onderbroek van een cheerleader heet toepasselijk een ‘spankie’.

Er zijn genoeg voorbeelden te vinden dat cheerleaders net als gewone meiden soms op hun billen krijgen. Dat kan zijn voor straf, voor motivatie en voor een combinatie van die twee.

In Amerika is het een lang bestaande traditie dat cheerleaders billenkoek kunnen krijgen en op sommige plaatsen is deze traditie nog steeds volop in leven. De billenkoek is dan een onderdeel van de toelating tot het team (de ontgroening). Meestal krijgt het nieuwe lid van het team van alle meiden een paar klappen en van de coach of trainer een wat steviger voorproefje. Het is om te testen of het meisje een beetje stoer is en iets kan verdragen. Het doel is natuurlijk ook om duidelijk te maken dat in het vervolg er billenkoek verwacht kan worden.

Als de chearleader later  een misstap begaat ligt het ook voor de hand dat ze op haar billen krijgt. Meestal gebeurt dit op de onderbroek (de ‘spankie’), maar ook er zijn ook coaches die vinden dat echte billenkoek per definitie op de blote billen gegeven hoort te worden. Natuurlijk gebeurde dit in het verleden veel meer dan nu.

Bij de teams waar deze tradite nog leeft, ligt er bij repetities altijd een paddle klaar om cheerleaders die niet de juiste dansstappen doen op het gewenste moment op hun billen te kunnen corrigeren. Ook nieuwkomelingen kunnen aan verschillende rituelen onderworpen worden. Dat kan ook betekenen dat ze bepaalde routines foutloos moeten aanleren en flink op hun billen krijgen zolang dat nog niet het geval is. Door het foutloos uitvoeren van de routines verdienen ze dan hun eigen en echte “spankie”, het broekje dat cheerleaders onder hun rokje dragen.

Cheerleader zijn is in veel gezinnen belangrijk

Een goede cheerleader zijn is soms een erezaak.

Een goede cheerleader zijn is soms een erezaak.

Vaak is cheerleader zijn een kwestie van “zo moeder, zo dochter”. De verwaching is vaak dat de dochter op dit gebied in de voetsporen van de moeder treedt. Als de betreffende moeder in haar schooljaren op haar billen kreeg, is de verwachting ook logisch dat het voor de eochter niet anders zal zijn.

Er zijn ook voorbeelden van rituelen bekend op het moment dat de dochter dan daadwerkelijk bij de cheerleaders kon komen. Het is dan een soort feestje, waarbij tantes, moeders, zusters en vriendinnen voor uitgenodigd worden. Er wordt dan niet alleen gevierd dat er een cheerleaderscarrière  begint, maar ook een periode met veel billenkoek.

Een 16-jarige high school leerlinge vertelde dat in haar familie het HEEL belangrijk was om cheerleader te zijn. “Toen mijn zus tot het team werd toegelaten, hadden we een all-girl soiree in ons huis en mijn tantes, nichten en vriendinnen waren uitgenodigd. Ze waren allemaal actief of actief geweest als cheerleader. Er waren cadeautjes voor de gelukkige meid, maar ook een soort birthday spanking, die behoorlijk intens werd. Ik moet volgend seizoen meedoen aan de auditie en ik ben er behoorlijk zenuwachtig voor, maar mijn zus zegt dat ze bij het cheerleader team veel vaker en veel en veel harder op haar billen krijgt dan thuis. In mijn familie is het absoluut ondenkbaar dat ik niet aan de auditie meedoe en niet toegelaten wordt.

Het blijkt dat cheerleaderteams waar discipline belangrijk is en waar de meiden op hun billen kunnen krijgen vaak goede resultaten halen. Dat blijkt uit persoonlijke verhalen, die soms door schoolhandboeken of krantenartikelen bevestigd worden.

Op de pagina over het gebruik van billenkoek bij het coachen van sportteams is een interessant voorbeeld te vinden.

High School regels en praktijk

Tegenwoordig wordt op High Schools billenkoek op de bedekte billen gegeven.

Tegenwoordig wordt op High Schools billenkoek op de bedekte billen gegeven.

Vroeger werd in alle Amerikaanse staten lijfstraf op school toegepast. Nu is dat nog in 22 staten het geval. In alle gevallen was de straf een pak op de billen met de hand of met een paddle. Tegenwoordig wordt het minder toegepast en blijven de billen altijd bedekt.

Nog niet zo heel lang geleden werd straf op de billen zeer regelmatig toegepast. Het was niet ondenkbaar dat je meerdere keren per dag op je billen kon krijgen. Er waren scholen waar bepalingen in de schoolregels stonden dat een student niet vaker dan vijf keer per dag straf op de billen kon krijgen. Er waren docenten of coaches die consequent en rechtlijnig voor elke overtreding een pak op de billen gaven. Er waren ook docenten die van mening waren dat billenkoek per definitie op de blote billen gegeven hoorde te worden. Zo deden ze dat thuis en zo deden ze dat dus ook op school. Dat gold vooral voor meisjes en zeker voor cheerleaders. Zij deden dit ook uit de overtuiging dat voor meisjes een pak op de blote billen nou eenmaal de beste straf was.

Het is vooral interessant om te kijken naar situaties waarin binnen een High School een omwenteling plaatsvindt van een situatie waarin een cheerleader team een lachertje is naar een situatie waarin het een indrukwekkend en presterend team werd. Vaak werd zo’n omwenteling veroorzaakt door een trainer die veel meer nadruk legde op discipline, in vergelijking met de voorganger.

Een benadering met strakke discipline

Meiden passen hun gedrag aan en presteren meer als ze straf kunnen krijgen.

Meiden passen hun gedrag aan en presteren meer als ze straf kunnen krijgen.

Meestal wordt een cheerleading team ineens succesvol door een nieuwe coach die een andere benadering gaat toepassen. Zeker in het zuiden van de Verenigde Staten zijn er voorbeelden waar die nieuwe benadering strakke discipline en consequente toepassing van straf met zich meebracht.  Dit had dan wel een spectaculair effect.

Meestal ging de coach eerst met de ouders in overleg waarbij de afspraak gemaakt werd dat cheerleading volledig vrijwillig was, maar dat ieder lid van de cheerleaders ploeg die het daarnaar maakte direct een pak op haar billen zou krijgen. Ook aan de meiden werd duidelijk gemaakt dat ze zelf mochten weten of ze bij het team wilden blijven of wilden vertrekken. Als ze zouden blijven was dat in het besef dat iedere overtreding onmiddellijk met een klinkend pak op de billen bestraft zou worden.

Het was dan niet ongebruikelijk dat zeker gedurende de eerste periode bij iedere training één of meerdere meiden op hun (vooral vroeger: blote) billen kregen. En dat gedurende drie trainingen per week. De verwachting was dat iedere cheerleader zich loyaal, enthousiast en hardwerkend zou gedragen. Daarnaast moesten ze bij elke training aanwezig zijn zonder te laat te komen, zich volledig inzetten en thuis moesten oefenen. Bovendien werden de prestaties bij de andere vakken goed in de gaten gehouden.

Klagen bij de ouders had geen zin, omdat die volledig achter het beleid stonden en de verandering ten goede in houding en gedrag duidelijk konden waarnemen. Ook ouders die aanvankelijk helemaal niet gewend waren om hun dochters te straffen waren onder de indruk van de resultaten en gingen het ook zelf meer toepassen.

De paddle was een dagelijkse gebeurtenis

Op sommige High Schools kreeg je vaak met de paddle.

Op sommige High Schools kreeg je vaak met de paddle.

Een vrouw vertelde dat ze zo’n 20 jaar geleden enkele jaren achter elkaar geleden lid was van het cheerleader team op haar High School.

Zeker in die tijd was het gebruik van een paddle een dagelijkse gebeurtenis en niets  bijzonders.

Als het tijdens de cheerleader training straf gebeurde (meestal omdat je niet oplette of aan het kletsen was), moest je naar het kantoortje en alvast over het bureau krom staan. Na enkele minuten kwam dan de coach binnen die de paddle van de muur nam, het uniformrokje omhoog sloeg en zonder aarzeling 3 tot 5 harde meppen op de onderbroek gaf.  Direct daarna moest er weer meegedaan worden met de training.

Het kwam vaak genoeg voor dat er meerdere keren per trainingen één of meerdere meisjes naar het kantoortje gestuurd werden. Daar werd ook nooit tegen geprotesteerd. Het werd als een feit geaccepteerd dat het er gewoon bijhoorde.

Good Old Fashioned Spanking

Ouderwetse billenkoek wordt op de blote billen gegeven.

Ouderwetse billenkoek wordt op de blote billen gegeven.

Dezelfde vrouw had ook zaken meegemaakt die zo mogelijk nog intensiever waren. Wat soms gebeurde en wat ze ook haatte was dat soms een ex-trainster op bezoek was. Deze dame was inmiddels gepensioneerd maar nog steeds vol energie. Ze voelde zich nog met de school, waar ze vroeger wiskundelerares en cheerleader coach geweest, verbonden. Ze deed ook nog steeds veel voor de school. Vooral geld regelen. Als zij op bezoek was bij de cheerleader training en er werd een meisje naar het kantoortje gestuurd, bood zij meestal aan om de straf te geven. Dan was je echt de pineut, want ze geloofde rotsvast in de Good Old Fashioned Spanking voor meisjes die niet goed luisterden. Dat betekende dat je bij haar over de knie ging en op de blote billen kreeg tot in haar ogen het gewenste effect bereikt was. Dan ging bij haar niet alleen de rok omhoog, maar de onderbroek ging omlaag naar de knieën en er volgde een enorm pak billenkoek tot de tranen vloeiden, of tot de billen helemaal in brand stonden of beide.

Klagen bij de ouders was zinloos, omdat die meestal bij haar in de klas hadden gezet en de meeste moeders waren zelf vroeger cheerleader geweest. Ze wisten uit eigen ervaring hoe het voelde maar ook dat het erbij hoorde en dat je ervan leert. Voor deze moeders was de eerste disciplinaire actie toen ze een meisje waren altijd dat ze over de knie gelegd werden en een flink pak op hun blote billen kregen. Wegens gebleken succes gebruiken de meeste van deze moeders deze aanpak ook bij dochters en ze hadden absoluut geen medelijden als ze op school ook billenkoek kregen.

Op internet is te zien dat er nog veel High Schools die lijfstraf in de vorm van een pak op de billen met de paddle toepassen. Bij deze school staat dat ook duidelijk in de schoolhandboeken en de ‘Code of Conduct’ vermeld.

Het blijkt dan dat meiden prima floreren als er een mogelijkheid is dat ze een pak op hun billen kunnen krijgen. Een consequent pak billenkoek als het verdiend is geeft onmiskenbare duidelijkheid over de juiste prioriteiten.

Losing team’s cheerleaders are spanked

Soms krijgen de cheerleaders van het verliezende team een pak op hun billen.

Soms krijgen de cheerleaders van het verliezende team een pak op hun billen.

Het is zeker niet zo dat cheerleaders immuun zijn om op hun billen te krijgen. Integendeel. Niet voor niets wordt de onderbroekjes van cheerleaders “spankies” genoemd.

Zo is het in sommige gebieden in Amerika bij grote wedstrijden een traditie dat na afloop van de wedstrijd de cheerleaders van het verliezende team in de kleedkamer een pak op hun billen krijgen. Hier zijn drie varianten van.

In de eerste variant gaan de verliezende cheerleaders bij de jongens die gewonnen hebben over de knie of moeten ze over een stoel bukken. De rok wordt omgeslagen en vervolgens worden ze door de jongens van het winnende team met een paddle op hun onderbroek geslagen, niet al te hard in een vrolijke sfeer. Meestal doen de meisjes heel verontwaardigd dat ze het oneerlijk vinden, maar ze vinden het eigenlijk ook wel een leuke traditie. Ook wel een beetje genant, omdat de rok opgetild wordt. Maar gelukkig blijft de onderbroek aan.

Dat is geheel anders in de tweede variant. Hierbij worden de cheerleaders van het verliezende team in de kleedkamer gestraft door de coach of de schooldirecteur van de cheerleaders van het winnende team en wel op dezelfde manier zoals het daar altijd toegaat. Dan gaat het wat minder lollig en voorzichtig dan in de eerste variant. Het gaat dan serieus, echt en hard. De verliezende cheerleaders worden dan stuk voor stuk over de knie gelegd voor een klinkend pak op hun (blote) billen of moeten krom staan voor een harde paddling. RavenHill heeft een film gemaakt die op deze traditie gebaseerd is.

In de derde variant krijgt elke cheerleader van het verliezende team billenkoek van twee cheerleaders van het winnende team. Deze staan dan aan weerszijden van het slachtoffer. Het rokje gaat dan omhoog en het broekje dat eronder zit wordt goed in de bilspleet getrokken. Op die manier zijn de billen goed bereikbaar gemaakt. Vervolgens geven de twee meiden uit het winnende team de verliezende collega rake klappen op haar billen. Hierbij hebben ze meestal geen last van terughoudendheid, want de volgende keer kan op hun eigen billen hetzelfde gebeuren.

Amber Page

Amber Page met haar vader.

Amber Page met haar vader.

Amber Page is een cheerleader die in 1999 uitgebreid de pers en de TV haalde. Ze was daarmee een duidelijk bewijs dat cheerleaders net als andere meiden gewoon op hun billen kregen als ze dat verdienden. Ook, of juist, als ze 17 jaar oud waren.

Amber Page zat op de South Grand Prairie High School. Ze was tevens lid van de cheerleaders-squad. Ze werd op 30 april 1999 betrapt op roken op de parkeerplaats van de High School.

Ze kon kiezen: 2 dagen interne schorsing of 2 klappen met de paddle op haar billen. Amber koos de laatste optie. Op 7 mei 1999 kreeg Amber twee keer met de paddle op haar billen van een mannelijke Assistant Principal, met een andere mannelijke Assistant Principal als getuige. Dat was geheel volgens de regels van de school

Later bleek dat ze ook nog uit het cheerleaders-team verwijderd werd.

In feite vormde dat de aanleiding voor haar protest. Om op haar billen te krijgen was niet zo’n punt, daar had ze tenslotte ook zelf voor gekozen. Die straf zou voor iedereen op haar school hetzelfde zijn geweest. Om daarboven geen cheerleader meer te mogen zijn, dat had ze niet verwacht en vond ze ook niet rechtvaardig. Dan was alle training en voorbereiding voor niks geweest. Daar heeft zij samen met haar vader tegen geprotesteerd, helaas voor haar zonder succes.

Jessica

Jessica kreeg vaak op haar billen.

Jessica kreeg vaak op haar billen.

Jessica is het model van de website SpankingTeenagerJessica.com. Ze is opgegroeid in een klein stadje in een christelijk en traditioneel gezien. Haar vader was dominee. Voor iedere overtreding, hoe klein ook, was er thuis maar één straf en dat was een pak op de blote billen. Meestal kreeg zij en haar zus elke week zo op hun blote billen en soms wel meerdere keren per dag. In die gemeenschap werd dat volledig geaccepteerd en als normaal gezien. Ook als ze bij een vriendin op bezoek was hadden die ouders het recht om zo straf te geven als zij dat nodig vonden. Omgekeerd gold hetzelfde als een vriendin bij haar op bezoek was. Het was simpel. Houd je aan de regels en dan krijg je niet op je billen. Als je een regel overtrad, hoe miniem ook, kreeg je straf. Omdat haar ouders geloofden dat slecht gedrag altijd streng bestraft moest worden, kwam het heel vaak voor dat zij, haar zus en/of vriendinnen een pak op hun blote billen kregen met de hand, haarborstel of paddle.

Jessica vertelt ook dat ze op school zeer regelmatig op haar billen kreeg. Net als thuis was ook op school een pak op de billen de eerste straf. Er was geen maximum en iedere leraar kon het toepassen en deed het ook. Als een leraar straf gaf werd dat niet gedocumenteerd. Het kon ook meerdere keren per dag en het was onbelangrijk of de leraar een man of een vrouw was en of een jongen of een meisje op de billen kreeg. De regel was helder. Als er iets was kreeg je op je billen. En als er weer iets was kreeg je weer op je billen. Er werd altijd uit volle kracht met een paddle geslagen en de straf varieerde alleen maar in het aantal klappen dat gegeven werd. In de eerste schooljaren werd de kinderen gewoon in de klas over de knie gelegd. Vanaf een jaar of 12 werd de straf meer formeel en moest je meekomen naar de gang en daar krom gaan staan. Gedurende een gemiddelde schooldag kreeg zo 2 tot 10 keer een student(e) een pak op de billen.

Een uitzondering was sport en cheerleading. Hierbij werd de straf altijd, hoe oud je ook was, in het bijzijn van het hele team gegeven.

Regelmatig en hard met de paddle

Soms krijgen cheerleaders zoals Jessica vaak en hard op hun billen.

Soms krijgen cheerleaders zoals Jessica vaak en hard op hun billen.

Jessica is gedurende de laatste drie jaar, van haar 16de tot haar 18de bij de cheerleaders geweest. Gedurende het eerste jaar had ze een coach die door iedereen geliefd werd en ook nooit straf gaf.

In haar Junior jaar, dus toen ze 16 en 17 was, kwam er een nieuwe coach en werd het anders. Omdat de cheerleaders niet blij waren met deze nieuwe coach kwam de slop erin en begonnen ze met te laat komen en andere overtredingen. Op een dag liet de nieuwe coach weten dat vanaf nu iedereen die te laat kwam drie keer met de paddle zou krijgen. Dat was dezelfde regel zoals die ook op school gold. Bovendien vertelde ze dat na die drie keer bij te laat komen net zoveel ‘swats’ zou geven als het aantal keer dat je te laat was geweest. Gedurende een jaar kon dat lekker oplopen, en dat was anders dan de normale schoolregels.

Vanaf dat moment kregen de cheerleaders zeer regelmatig en knap hard met de paddle op hun onderbroek, wat bijna altijd leidde tot tranen. Soms ook vaker dan eens per dag.

Ook in haar Senior jaar, het examenjaar waarin ze 17 en 18 was, vertelt ze dat ze ontelbaar vaak en enorm hard als cheerleader op haar billen heeft gekregen wat elke keer wel gepaard ging met huilen.

Nu was Jessica iemand die veel met spanking had. Ze is later zeer actief geworden als spanking model. Maar haar mede-cheerleaders hebben precies hetzelfde meegemaakt. Als je straf had verdiend kreeg je met de paddle op je billen, dat was de norm. En goed hard ook.

Tampa Bay Buccaneers

Tampa Bay Buccaneers cheerleaders

Tampa Bay Buccaneers cheerleaders

Er zijn aanwijzingen dat ook nadat cheerleaders de High School verlaten hebben en lid zijn van een college, universiteits of professioneel cheer team, een goed pak op de billen als een logische manier wordt gezien om de meiden te corrigeren als dat nodig is. Er zijn voorbeelden waarin dit ook daadwerkelijk gebeurd is.

Hoewel het niet bevestigd is, wordt gezegd dat in ieder geval een fors aantal (voormalige) cheerleaders van de Tampa Bay Buccaneers dit uit eigen ervaring kunnen beamen.

Een aantal jaren geleden brak na afloop van een belangrijk football wedstrijd een onfrisse vechtpartij uit tussen cheerleaders van de Tampa Bay Buccaneers en de cheerleaders van het andere (verliezende) team, waarmee ook publiek werd betrokken. Er waren officials nodig om de kemphanen uit elkaar en in de bus naar huis te krijgen. Er werd gezegd dat alle Tampa Bay Buccaneers cheerleaders die bij de vechtpartij betrokken waren bij thuiskomst een stevig pak slaag met de paddle op hun billen hebben gekregen.